Leder: Hvad er budskabet fra Hesselet?

Computerworld mener: Danmarks it-topledere debatterer netop nu branchens tilstand og fremtid. Men rekrutteringskrisen er ikke på dagsordenen. Hvorfor ikke?

Computerworld mener: IT-Branchen holder netop nu sin årlige toplederkonference i Nyborg Strand – også kendt som Hesselet-mødet – der tradi­tionen tro samler Danmarks it-topledere til to dages debat om branchens tilstand og fremtid.

Nu skulle man tro, at de to dage bliver brugt til nøje at analysere det klart største problem for it-branchens vækst og fremgang i dag og i morgen – nemlig den eskalerende rekrutteringskrise, som ifølge branchens selv betyder, at 5.000 kontorstole står tomme med tabte ordrer, utålmodige kunder og mistede vækstmuligheder som konsekvens.

Det er selvsagt en alvorlig udvikling, som har rækkevidde langt ud over it-branchens egne vækstmuligheder.

I takt med at it-branchen får vanskeligere ved at levere, må en voksende del af dansk erhvervsliv vente på den digitalisering, som skulle sikre konkurrencefordele i en knivskarp interna­tional konkurrence.

Overraskende nok er rekrutteringskrisen – eller rettere, løsninger på den – slet ikke på topledermødets dagsorden.

Hvorfor debatterer man ikke andre ting?

Det burde den være. For manglen på medarbejdere er ikke bare “samfundets skyld”.

It-branchens ledere kan selv gøre en stor forskel. Det var omdrejningspunktet i den debat på cw.dk, som har fulgt efter Computerworlds rapport om rekrutteringskrisen i sidste uge.

Her er et par indlæg fra debatten, som burde være til debat på Hesselet netop nu:

• “Det er ikke kun politiske og samfundsmæssige virkninger, der medvirker til manglen på kvalificerede folk – det gør branchen også selv. I takt med den hårdere konkurrence, skærpede projektkrav og manglende indtjening efter 99 valgte mange firmaer at spare det dummeste sted, de kunne: På videreuddannelsen af de medarbejdere, de har.”

• “Ser man it-stillingsannoncer i dag, er kravene urimelige i forhold til det marked, de skal hente medarbejderne fra. Host op med uddannelser i annoncerne i stedet for personalegoder og gigantløn – og se om der så ikke kommer flere ansøgere.”

• “Firmaer i USA og Japan så “lyset” her allerede for fire-fem år siden og begyndte at investere i at videreuddanne deres nuværende it-personale, hvilket sikkert har afhjulpet deres eksakt samme krise en del.”

Dårlig ledelse

Kritikken af it-lederne handler langt fra kun om en manglende satsning på opkvalificering, som bliver erstattet af quick-fixes som strandhugst hos naboen. Kritikken handler også om dårlig ledelse og svag rekrutteringsproces:

• “Flere steder i branchen ser vi hele afdelinger blive (næsten) tømt for gode medarbejdere. Det kan vel kun være et spørgsmål om dårlig ledelse.”

• “Når man søger en person med 200 MS-certifikater og 20 års erfaring – ja, så søger ingen, eller alle falder igennem ansøgningsprocessen. Har man ydermere sat et eksternt hvervefirma til at finde dem, ja så screenes der jo eksakt efter certifikaterne og højere uddannelse – ikke efter erfaring og potentiale.”

• “Nogle af de ting, jeg har hørt, kan være et problem, er, hvis man tilhører en af de nedenstående grupper: Kvinde i den fødedygtige alder, medlem af det grå guld, har det forkerte efternavn, ung med nye skills uden erfaring, fyret fra sit sidste job.”

Frynsegoder hitter

Ingen tvivl om, at mange it-virksomheder rekrutterer professionelt og tilbyder medarbejderne et udviklende arbejdsmiljø med – stadig flere – frynsegoder, der gør det lettere at nyde tilværelsen og præstere noget i jobbet.

Det er bare ikke nok, når en rekrutteringskrise tvinger væksten i it-branchen i nul.

Vi har behov for langt mere vidtrækkende og langsigtede løsninger i it-branchen for at mobilisere og aktivere kompetencerne, mens vi venter på de politiske indgreb.

Se, dette er en opgave og en udfordring, som er it-topledere værdig.

Hvad er budskabet fra Hesselet?




IT-JOB

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Contract Managers til kontrakt- og leverandørstyring

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere