Hvad rykker ved open source? Se brugernes bud

Tema: Øget frihed og lavere omkostninger hører til de tungtvejende grunde til at vælge open source-produkter, viser rundspørge.

Der kommer hele tiden flere og flere produkter baseret på open source.

På stadig flere områder er der alternativer at vælge imellem, som sagtens kan måle sig med de proprietære konkurrenter.

Men hvorfor skal man så vælge for eksempel MySQL i stedet for Oracles database eller telefonproduktet Asterisk frem for Ciscos Call Manager?

En rundringning, som ComputerSweden har foretaget blandt leverandører, brugere og konsulenter, viser, at de adspurgte især nævner to områder: Lavere omkostninger til i første omgang licenserne og ønsket om ikke at blive låst til en leverandør.

At tale om at open source giver lavere priser, kan måske virke lidt slidt, men for mange er det stadig et meget lokkende argument.

"Alle virksomheder skal i dag gøre mere for samme eller måske færre penge. Skal det fungere, må man gøre noget ved licensomkostningerne," siger Per-Ola Sjöswärd, it-strateg i Rikspolisstyrelsen.

Halvering af udgifter

Det svenske rigspoliti har indledt et af Sveriges mest omfattende satsninger på open source og regner med at have halveret sine omkostninger i løbet af de næste fem år.

Det giver en besparelse på cirka 200 millioner svenske kroner. I den sum indgår besparelser på både hardware og software.

Virksomheder, der går fra Unix til Linux kan spare rigtig meget ved at skaffe sig af med den proprietære hardware og i stedet anskaffe sig x86-baserede servere.

Friheden lokker

Mindst lige så vigtigt som besparelse er politiets ønske om ikke at blive låst fast til en enkelt leverandørs produkter.

"Bygger du en it-infrastruktur, som er baseret på åbne standarder og software, mindskes risikoen for at blive låst. Du får en større valgfrihed, og det sætter større pres på leverandørerne end tidligere," siger Per-Ola Sjöswärd.

Han ser også gerne, at der blev opbygget et community af politimyndigheder, som kan dele udviklede programmer med hinanden.

Men også andre områder lokker. Den måde, open source sælges på og udvikles medfører også fordele.

Mindre risiko

At man ikke har licensomkostninger på et par millioner, som det første, når man har valgt at satse på et produkt, gør, at risikoen bliver langt mindre, når man prøver noget nyt.

"Du kan satse på et produkt, og hvis det slår fejl, så betyder det ikke lige så meget som en satsning på proprietær software. Ganske vist koster det, men ikke nær så meget. Og forskellen øges i takt med omfanget," siger Anders Liling, direktør for konsulentvirksomheden Redpill.

Adrian Bellini er direktør i konsulentvirksomheden Cardium.

Han fremhæver også fordelene ved den måde, open source udvikles på. Ud over at det er enklere at lave skræddersyede løsninger, er presset på udviklerne større.

"Som udvikler vil du ikke gøre dig uheldigt bemærket, men vise at du er dygtig og skriver god kode. Det resulterer i bedre produkter, siger han.

De største fordele ved open source:
1. Lavere omkostninger både for hardware og software.
2. Lettere at udvikle skræddersyede løsninger.
3. Drivkraft for åbne standarder og interoperabilitet.
4. Uafhængig af hardware.
5. Mindre afhængighed af leverandører.

Oversat af Birte Matsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere