San Francisco: Der bliver ikke rystet i bukserne hos virtualiseringsfirmaet VMware, når talen falder på de konkurrenter, der kan give VMware hård kamp på det voksende virtualiseringsmarked, efter at VMware har været markedsledende på x86-servere i snart fem år.
"Med fare for at lyde arrogant, så kan ingen af konkurrenterne måle sig med vores hypervisor. Derfor skal vores produkter ikke køre på konkurrerende produkter, for det giver ikke mening," siger VMwares direktør Diane Greene under en samtale med de omkring 80 tilstedeværende journalister på virtualiseringskonferencen VMworld i San Francisco i USA.
Med hypervisor mener hun den del af virtualiserings-softwaren, der sidder på hardwaren uden for server-operativsystemet, og som sørger for, at den fysiske server kan køre flere operativsystemer simultant - og virtuelt.
Der er dog også en anden brug af udtrykket, som kører som en del af selve operativsystemet, hvilket eksempelvis gør sig gældende med Microsofts Virtual Server.
Diane Greene fortæller dog, at over 80 procent af VMwares omsætning på omkring 4 milliarder kroner i 2006 kommer fra andre produkter end hypervisoreren, der engang var et af firmaets omdrejningspunkter.
Det drejer sig først og fremmest om management-programmer, som brugerne kan benytte til at kontrollere de virtuelle maskiner med.
Tynde klienter giver fede tider
Og så satser selskabet hårdt på virtuelle desktops – eller såkaldte tynde klienter uden et specifikt operativsystem tilknyttet den enkelte klient.
Selskabet har flere målgrupper i sigte med dets virtuelle desktops lige fra den almindelige forbruger til den hårdkogte it-professionelle.
"Vi ser, at virtuelle maskiner, der er uafhængige af platform og hardware, er fremtiden. Fordelene er jo, at alle informationer er centraliseret i et datacenter, hvor man altid kan tilgå dem med et password," lyder det fra VMwares leder af desktopforretningen, Jerry Chen.
Han forklarer, at markedet for virtuelle desktops ifølge IDC vil eksplodere inden for de næste par år fra en nuværende omsætning på en halv milliard kroner til omkring 10 milliarder i 2010.
Vitualisering alle steder
Microsoft er et de firmaer, der spås til at blive VMwares værste konkurrent med en kommende hypervisor med kodenavnet Viridian, som er bygget ind i it-gigantens kommende serverløsning i 2008.
Også Citrix, der med købet af XenSource, ruster sig til at tage kampen op om det voksende virtualiseringsmarked, og selskabet SWsoft lurer med sin betaversion af Virtuozzo 4.0 på at pille ved VMwares totale dominans på markedet.
Diane Greene ser dog ikke konkurrencen som en direkte trussel mod VMware.
"En ting er dog sikker, vi vil se virtualisering dukke op og blive allestedsnærværende inden for de næste tre til fem år," lyder det fra VMware-direktøren.