En dom fra Arbejdsretten i dag fastslår, at det strider mod Hovedaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO, at to virksomheder indgår aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere uden, at det er en kendt del af de berørte medarbejderes vilkår.
Dermed har arbejdsgiversiden tabt sagen.
Alligevel er Dansk Arbejdsgiverforening tilfreds med nederlaget.
"Dansk Arbejdsgiverforening har hele tiden ment, at medarbejderklausuler skal være kendte for medarbejderne, men vi er overraskede over, at det er en følge af hovedaftalen," siger vicedirektør Povl-Christian Jensen.
"Vi er selvfølgelige ikke begejstrede over at tabe en sag, men vi er omvendt tilfredse med, at dommen nu skaber det grundlag, som politikerne ikke har kunnet blive enige om" siger han.
Vikarbureau på anklagebænken
Sagen var rejst mod et vikarbureau, der med sine kunder havde aftalt, at de ikke måtte ansætte de vikarer, der blev udlejet til dem.
Denne klausul var ukendt for medarbejderne og udgjorde ikke en del af de aftalte ansættelsesvilkår.
De hemmelige jobkarteller strider altså mod hovedaftalens § 9, stk. 2, der siger følgende:
"Der må ikke fra nogen side lægges hindringer i vejen for, at en arbejdstager udfører så meget og så godt arbejde, som hans evner og uddannelse tillader ham”.
Fagforening: Ikke nok
Fagforeningen Business Danmark er imidlertid ikke tilfreds endnu.
"Selvfølgelig er det ulovligt at lave aftaler hen over hovedet på folk. Men afgørelsen tager ikke fat om nældens rod. Det skal være helt ulovligt at lave jobklausuler, fordi de modsat kunde- og konkurrenceklausuler frarøver medarbejderne retten til økonomisk kompensation efter funktionærloven," siger landsformand Jens Neustrup Simonsen.
Han mener, at politikerne endnu en gang skal drøfte hele klausullovgivningen i kølvandet på dannelsen af Ny Alliance, fordi det kan danne grobund for et alternativt flertal efter et folketingsvalg.