Microsoft beskyldes for urent trav i ISO-kapløb

Modstandere af Open XML hævder, at den pludselige stigning i antallet af stemmeberettigede lande skyldes Microsofts aggressive påvirkning.

IDG Newsservice: Lande, der normalt er passive i kampene om internationale high-tech standarder, myldrer pludselig frem for at give deres besyv med, når Microsofts OOXML dokumentformats skæbne skal afgøres; de søger medlemskab i en vigtig, men normalt meget anonym teknisk komité.

Antallet af lande der er stemmeberettigede medlemmer af ISO's Joint Technical Comitee 1 (JTC-1) er i nu 41. For seks måneder siden, før OOXML skulle behandles i ISO-regi, var antallet af medlemslande 30.

Blandt landene, der har opgraderet deres status i JTC-1 til "deltagerland", er Malta, Elfenbenskysten, Cypern, Ecuador, Jamaica, Libanon, Pakistan, Trinidad og Tobago, Tyrkiet, Uruguay og Venezuela.

Disse lande er stemmeberettigede, når det skal afgøres om Open OXML skal godkendes som en åben ISO-standard, bekræfter Lisa Rajchel, USA's sekretær i JTC-1.

Udnytter smuthuller

Modstandere af Open XML hævder, at den pludselige stigning i antallet af stemmeberettigede lande skyldes Microsofts aggressive påvirkning for at udnytte de smuthuller, der er i regelsættet.

"Dette er den største grad af udnyttelse af systemet, til en enkelt virksomheds fordel, jeg nogensinde har set. Det er forbløffende", skriver Andy Updegrove, advokat i Boston og aktiv forkæmper for åbne standarder, i en blog.

"Min påstand er selvfølgelig betinget af, at de nye lande stemmer ja til OOXML".

Første runde af afstemningen havde deadline d. 2. september. I følge kommunikationschef Stacy Leistner, American National Standards Institute, vil resultatet blive i løbet af ugen.

En række lande har allerede bekendt kulør om deres stemme. For OOXML er USA, Tyskland, Polen og Schweiz.

Flere lande har dog tilkendegivet, at de stemmer imod, blandt dem finder man: Brasilien, Kina, Norge, Danmark, Frankrig, New Zealand og Korea. Australien har sagt, at de afholder sig fra at stemme.

Sverige, der havde tænkt sig at stemme ja, afholder sig også fra at stemme. Det sker efter afsløringen af, at en Microsoft-ansat, i en e-mail, øjensynligt havde tilbudt samarbejdspartnere i det svenske stadardiseringsråd kompensation, hvis de stemte for OOXML.

Retten til at organiserer sig

Denne uges afstemning, er ikke afslutningen af forløbet - den forsætter frem til foråret, hvor det næste møde i JTC-1 afholdes i Geneve.

En underkomité i JTC-1 vil indsamle såkaldte "Kommentarer," officiel kritik og ændringsforslag, og derefter vil der på ny blive foretaget en afstemning, der kræver, at 2/3-dele af de 41 medlemmer stemmer for (eller maksimalt 13 i mod) OOXML, hvis standarden skal vedtages.

Advokat Updegrove hævder, at underkomiteen for "Document Descriptions and Processing Languages" har fået fordoblet sit medlemstal siden foråret, da ISO begyndte overvejelserne om OOXML, så den nu består af 48 lande.

Han hævder det er endnu et eksempel på, at Microsoft forsøger at fylde de besluttende organer med deres tilhængere. En blogger, IBM-ansatte Rob Weir, skrev sarkastisk: "Hvad er der galt med at fylde en komité? Er det ikke bare at udnytte retten til frit at organisere sig?"

Lobby-virksomhed

Det har ikke været muligt at få nogen kommentarer fra Microsoft i USA.

I et svar til sidste uges debat, sagde Microsoft, at de vedstod sig, at de lavede lobby-virksomhed over for amerikanske regeringsrepræsentanter og tilskyndede samarbejdspartnere globalt til, i sidste øjeblik, at være aktive i de lokale standardiserings-organer.

Microsoft understregede samtidig, at de fulgte de internationale regler i bestræbelser på, at genoplive stivnede råd med nye medlemmer.

"Vi har talt med vores samarbejdspartnere om dette emne. Ja, det har vi". siger Tom Robertson, Microsofts chef for standarder og interoperationalitet.

"De havde behov for viden. De besluttede, i flere tilfælde selv at deltage. Der er ingen hold i, at vi skulle være styrende i denne proces," siger han.

Adspurgt, hvorvidt, der er beviser for at IBM, Microsoft eller andre af de store spillere havde presset landene til at opgradere status i JTC-1 eller underkomiteen for at få et ja igennem, udtaler Lisa Rajchel, at ISO ikke har bemyndigelse til at forholde sig til den del.

"De nationale råd skal ikke forklare, hvilke motiver, de har for at ændre status," påpeger hun.

Oversat af Bo Madsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere