Google News, en side hvor Google samler links til nyhedshistorier fra diverse nyhedsportaler, er værdsat af de fleste nyhedsportaler på grund af den trafik, Google giver på deres site - og de penge, de derfor tjener hos annoncørerne.
Telegrambureauerne, der er de primære leverandører af nyhederne, er imidlertid ikke lige så begejstrede. De tjener deres penge på fortrinsvis at levere nyheder til aviser og magasiner - ikke ved, at læseren selv finder nyheden på et web-site.
Brud på ophavsretten
Nyhedsbureauet AFP i Frankrig, der er en af verdens største leverandører af nyhedstelegrammer, har sagsøgt Google for at overtræde ophavsretten ved at bringe links til AFP's nyheder på Google News.
Rygter vil vide, at amerikanske AP (Associated Press) ligeledes har truet med at anlægge sag mod Google.
Google hævder, at deres brug af nyhedsoverskrifter, tekststykker og thumbnails med hyperlinks er indenfor rammer af det såkaldte 'Fair use' -princip. Google har dog, på trods af dette, indgået en aftale med AFP og AP.
Googles seneste melding synes at være det første konkrete resultat af forhandlingerne, selvom aftalen med AP er over et år gammel og kontrakten med AFP blev annonceret i foråret.
Resultatet er, at internet-brugerne kan læse de originale artikler fra AP, AFP, UK Press Association og Canadian Press på Google News.
Artikler i sin fulde længde
Før i tiden bragte telegram- og nyhedsbureauerne ikke deres historier på nettet. Ideen var, at læseren skulle købe de publikationer, som de solgte nyhederne til - typisk aviser og magasiner.
Metoden, Google præsenterede, fredag, kaldes 'duplicate detection'.
Den giver læseren mulighed for, på Google News, at se, hvilket telegrambureau (af dem Google har aftaler med) nyheden oprindeligt kommer fra, selvom den er tilgængelig på hundredvis af nyhedsportaler og internetsider.
Google vil samtidig bringe historien i sin fulde ordlyd på Google News.
Samtidig vil Google News være i stand til at identificere kilderne til andre historier placeret hos andre nyhedsportaler.
Eksempelvis vil en historie fra New York Times hos Google blive sporet som en New York Times-artikel, selvom den findes på en anden nyhedsportal.
"Ved at henvise direkte til den originale kilde, springer vi mange led over og giver brugeren en bedre oplevelse og viser samtidig respekt for udgiveren af nyheden" fastslår Josh Cohen fra Google News.
Adspurgt, om Google overtræder ophavsrettighederne, ved at gengive den originale nyhed på deres egen side, siger Josh Cohen: "Vi respekterer ophavsretten, og når vi går videre end den, har vi aftaler med udbyderen.
Oversat af Bo Madsen