Dansk avis skifter til open source

Avisen Information har relanceret sin internetavis på gratis open source-software. Grund: Pengene var små.

”Nød lærer nøgen kvinde at spinde,” lyder Nikolai Thyssens umiddelbare forklaring på at Informations internetavis er relanceret på en open source platformen Drupal.

Redaktøren for nye medier på Information erkender, at der ikke var råd til at købe licens til et af de proprietære Content Management Systemer (CMS), der bruges til udvikling af hjemmesider.

Derfor blev blikket rettet mod open source-miljøet. For mens licensen til at anvende et kommercielt CMS-system koster op mod et par hundrede tusinde kroner, er et open source-system som Drupal gratis at benytte.

”Drupal-platformen er ekstrem modulær, så nu kan vi endelig efterkomme journalisternes ønsker om video, åben research værksted og lignende. Vi er landet med noget, som vi ikke kunne have købt os til,” forklarer Nikolai Thyssen.

Skrotter hjemmebygget system

Informations gamle side var baseret på et ’frygteligt hjemmebrygget system’, og den fejl ønskede han ikke at gøre igen.

Derfor tog han for godt to år siden kontakt til et par amerikanke aviser, der allerede var i gang med at udvikle deres netaviser i Drupal og spurgte, om ikke de skulle formalisere et samarbejde.

Siden har flere store aviser skiftet over til samme platform, heriblandt The New York Observer og Die Welt, og efterhånden tæller det internationale samarbejde – theopensourcenewspaper.org – 30 internetmedier.

Løbende udvikling skal sikre levetid

”Ligesom man ikke kan lave fjernsyn uden at kunne håndtere et kamera, så kan du heller ikke lave en internetside uden at mestre teknikken. Derfor tror jeg, at det her bliver vores sidste store relancering i de næste 10 år,” spår Nikolai Thyssen

CMS rådgiveren, Janus Boye, der har fulgt markedet i en årrække, er mere skeptisk omkring den lange systemholdbarhed.

”Systemerne holder ikke evigt. Det er den pinefulde konklusion, som mange kommer til. Den typiske levetid er tre år, og derfor er det dumt at blive alt for gift med et enkelt system. Open source eller ej,” lyder hans råd.

En advarsel som Nikolai Thyssen er opmærksom på, og som han håber at gøre til skamme ved rettidig omhu.

”Aviser, der relancerer sig selv hvert tredje år, har typisk ladet systemets tekniske skal ligge uberørt hen i løbet af de tre år. Jeg tror, at vi kan undgå det ved at have en løbende udvikling i stedet for at vente med at hive teknikerne ind, til vi har brug for noget nyt,” forklarer han.

Fastansat programmør

Derfor har Information også fastansat den programmør, der gennem det sidste halve år har stået for udviklingen af den nye side.

Ifølge Janus Boye er et af de traditionelle problemer med open source-software manglen af struktureret support, da der ikke står nogen leverandør bag produktet. Men det skræmmer ikke Nikolai Thyssen.

”Foruden vores egen udvikler har vi et kæmpe community på nettet, hvor der er nogle ekstremt dygtige eksperter. Vi har også kontakt til et netværk af professionelle Drupaludviklere, som vi kan ringe til, hvis der opstår problemer,” forklarer han.

Ét system til både net og tryk

Det internationale samarbejde, som Information har taget initiativ til, foregår da også først og fremmest via mailinglister på nettet, hvor de medvirkende deler erfaringer og kode.

”Når vi eksempelvis har lavet et nyt søgemodul, sender vi det ud til de andre, der så frit kan bruge det og forbedre det. Der har været en helt utrolig åbenhjertighed omkring erfaringer fra de andre aviser,” forklarer Nikolai Thyssen.

Flere af de amerikanske avisers mål med samarbejdet er at udvikle Drupal til en egentlig avisplatform, der både kan håndtere netavisen såvel som den trykte udgave.

”Derovre er man længere henne i det igangværende skift fra ’print first’ til ’web first’. På længere sigt ønsker de, at man har mulighed for at trække de publicerede net-artikler ud til print i samme system, men det er ikke aktuelt for os på Information endnu,” siger Nikolai Thyssen.

Han håber, at nogle af de danske medievirksomheder vil kaste sig over samarbejdet, og spår at to til tre mediehuse bruger Drupal inden for et år.

”Da det er et open source samarbejde, er der ikke indgået kontrakter, og vi skylder ikke hinanden noget. Folk kan forlade samarbejdet i morgen, hvis de vil,” lyder opfordringen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere