Selv om regeringen ofte signalerer, at it er et afgørende instrument for effektivisering af den offentlige sektor, bliver det stadig mere mudret at se, hvor mange penge der egentlig investeres.
Det fastlår Center for Digital Forvaltning (CEDI), efter at have gennemlæst regeringsudspil til Finansloven 2008, der blev offentliggjort ved middagstid.
Ny bevillingsmodel mindsker overblik
Forklaringen er, at staten er skiftet til den såkaldt omkostningsbaserede system, der giver statslige myndigheder mulighed for at låne til blandt andet it-investeringer.
Det giver umiddelbart myndighederne en række fordele, fordi investeringerne kan foretages over længere perioder, men til gengæld koster det på gennemskueligheden, vurderer Troels Andersen fra CEDI:
"Dermed mister vi et vigtigt styringsredskab i forhold til at se, om vi investerer nok og korrekt i it," siger han og fortsætter:
"Det gamle bevillingssystem var heller ikke altid lige gennemskueligt, hvad angår it-investeringerne, men nu ser det desværre ud til, at vi mod forventning bevæger os et skridt i den forkerte retning."
Nye system mangler overblik
Med det nye system opgøres ikke alle it-investeringer på Finansloven. Eksempelvis er det ikke alle myndigheder, der bruger de nye kreditter, og det er heller ikke muligt gennem låneoptag at se omkostningerne til løbende drift og konsulentydelser.