Computerworld News Service: Den fond, der har gjort opslagsværket Wikipedia til en af de mest brugte kilder til information på nettet, kaster sig nu over et nyt projekt: En undervisnings-portal med navnet Wikiversity, der tilbyder undervisning på nettet verden over.
Projekt-koordinatorerne bag Wikiversity fortæller, at projektet er ved at tage fart, og at de forventer, at skolen kører for fuld udblæsning i løbet af de næste to-tre år.
"Det mest populære fag for tiden er filmværkstedet," siger Cormac Lawler, som er en af koordinatorerne bag Wikiversity.
Gratis kilde
Internettet er længe blevet betragtet som en gratis kilde til viden om forskellige kundskaber.
Man kan søge på et hvilket som helst emne og få en vejledning i, hvordan man reparerer sin bil, spiller guitar, broderer eller designer en hjemmeside.
Pointen med Wikiversity er at give læring en ny arena, hvor det ikke kun handler om at levere information men også om forskellige pædagogiske teorier.
Det er brugerne og projekt-koordinatorerne, der bestemmer hvilken retning, Wikiversity skal bevæge sig i.
Alle kan udbyde et kursus, og alle kan tage kurset.
"Den eneste svaghed projektet har haft hidtil, er, at flere lærer har opstartet kurser og så senere forladt deres elever," siger Cormac Lawler.
Men som projektet vokser, vil der findes løsninger på den slags problemer.
Creative Commons
Der findes allerede forskellige institutioner, som udbyder kurser på nettet, men det er ikke dem alle sammen, som er tiltrukket af Wikiversitys koncept.
Det berømte amerikanske universitet MIT udbyder for eksempel over 1.000 gratis kurser på nettet under universitetets OpenCourseWare projekt, men man skal være indforstået med, at man ikke modtager noget eksamensbevis og ikke derigennem kommer i betragtning til optagelse på MIT.
MITs gratis initiativ er ikke helt frit nok for Wikiversity.
MIT bruger en licens, der hedder Creative Commons, som giver brugerne lov til at se hinandens skriftlige arbejde i forbindelse med kurset, men ikke til at bruge hinandens materiale til at skabe profit.
Wikiversity bruger derimod en licens, der hedder GNU Free Documentation License, som giver brugerne mulighed for at gøre, hvad de vil med materialet - både kopiere og udgive det – uanset om det skaber profit eller ej.
Oversat af Ditte Thøgersen