Duel: Palm OS mod Pocket PC

Det kan synes svært at vælge mellem Palm OS og Pocket PC. Vi har forsøgt at køre med begge systemer samtidigt i en periode, og der er ikke en klar konklusion. De to styresystemer har hver deres fordele og ulemper. Mange brugere vil dog ikke få problemer med at vælge, for de er så forskellige som nat og dag, selvom de grundlæggende løser samme opgave.

Pris adskiller

Lommecomputere eller PDA'er er først og fremmest håndholdte elektroniske kalendere og adressebøger, der forstår håndskrift. Så langt er Microsoft og Palm enige, men så hører enigheden også op. Selvom typiske Palm OS- og Pocket PC-computere kan ligne hinanden udefra, så er de meget forskellige.

Vi har prøvet at sammenligne de to styresystemer uden at lægge for meget vægt på den hardware, de bliver leveret i. Forskellene er så store, at det burde være en smal sag at finde ud af, om man er til det ene eller andet.

Pocket PC er et meget dyrt system, hvilket også skal ses i sammenhæng med, at det typisk sælges i lommecomputere med hurtige processorer, masser af hukommelse og store baggrundsbelyste farveskærme såsom HP's iPAQ. Palm OS findes både i meget billige sort/hvide udgaver og dyrere farve-udgaver.

De billigste Pocket PC lommecomputere fra for eksempel HP har typisk kostet 5.000 kroner eller mere. Til sammenligning koster den dyreste Palm Tungsten T noget mindre end 5.000 kroner, og den billigste Palm kan fås for bare 999 kroner. Alene det vil afgøre valget for mange brugere. Men det bør naturligvis nævnes, at der er billigere alternativer med Pocket PC end iPAQ. Dells nye Axim X5 sælges for eksempel for bare 2.544 kroner. HP er også på vej med en meget billig iPAQ.



Palm er mest kendt for billige lommecomputere, men Tungsten T matcher det meste fra Pocket PC.

Pocket PC er et forholdsvist kompliceret styresystem, der er bygget over samme idé som Windows på skrivebordet. Det har sine fordele og ulemper. Man kan utrolig meget i Pocket PC, men det er typisk mere besværligt, idet man arbejder med mange niveauer af vinduer og dialoger - samt en start-menu.

Palm er meget simpelt. Det er konstrueret alene til lommecomputere. Det betyder, at man slet ikke kan arbejde med for eksempel filer. Man ser og arbejder alene med programmer. Der er slet ikke en "stifinder".

Den forskel bør også afgøre valget for mange brugere. Vil man dyrke lommecomputeren, bør man klart kigge på Pocket PC. Er man ikke-teknisk begynder, eller gider man ikke gå i dybden med lommecomputeren i sig selv, er Palm OS nok mere det rette valg.

Synkronisering

Begge styresystemer kommer med et stort antal programmer, men her vinder Pocket PC uden problemer. Pocket PC er lavet af Microsoft, så ikke overraskende er der god integration med Word og Excel. Der er også en god e-mail klient og en god browser i styresystemet.

Palm har slet ikke nogen browser, så her må man ty til pengepungen. Værre er det dog, at de udbredte browsere til Palm såsom Xiino til 25 dollar slet ikke kan klare lige så mange websites som Internet Explorer til Pocket PC. De små lommecomputere har generelle problemer med ting som JavaScript og cookies.

Palm medleverer heller ikke synkroniseringssoftware til Word og Excel, men også det kan man købe. Vi har prøvet Documents To Go, der koster 49-69 dollar. Det er et glimrende program, hvis man har behovet.

Pocket PC kan fint håndtere flere e-mail systemer. Det vil sige, at samme e-mail klient kan håndtere den konto, man bruger på arbejdet og synkroniserer med, og en anden POP3 konto, man bruger på farten. Det går desværre ikke med Palm. Her må man installere et program som MultiMail til sidste del. Det fungerer også fint, men man har så to e-mail programmer. MultiMail er del af Palms Mobile Internet Kit, der koster 49 kroner i Danmark.



Documents To Go giver Palm integration med Word og Excel.

Med Mobile Internet Kit får man også et SMS-program, der er ganske godt. Det kan bruges til at modtage og sende SMS-beskeder. Det vil sige, at man stadig skal have en mobiltelefon med infrarød, men man slipper for at taste på telefonen. Det klares på Palm. Med Pocket PC følger ikke et SMS-program, men vi har fundet et freeware-program, der giver helt samme faciliteter, og det er EasySMS.

De to systemer kan naturligvis synkronisere med pc'en og udbredte e-mail programmer som Microsofts Outlook. Vi bruger dog Lotus Notes, men det gav heller ikke problemer, selvom vi igen måtte ty til pengepungen og købe software.

Til Palm valgte vi IntelliSync, mens vi til Pocket PC valgte Cadenza. Der er endnu flere alternativer på markedet.

Synkronisering fungerer godt med begge platforme. Vi synkroniserede kalender, adressebog, todo-liste og notater. Vi undrer os over, at Palm på trods af meget ringe opløsning og lille skærm godt kan vise komplette navne i adresseoversigten, mens Pocket PC med bedre skærm og højere opløsning viser navnene som "Rasmussen, A.." og "Rasmussen, B...". Det er ikke smart, hvis man kender både en Arne Rasmussen og en Anders Rasmussen.



Både Palm og Pocket PC kan synkronisere med Outlook, men man kan købe andre programmer, der klarer for eksempel Lotus Notes.

Det samme gælder todo-listen. Microsoft giver brugerne meget fleksibilitet nogle steder - og ingen andre steder. Hvis man vil se listen med slut-dato, hvilket er det mest naturlige, så skal man også se start-dato, og så fylder hver opgave to linjer i Pocket PC. Det betyder, at vi kun kan se sølle syv ad gangen i vores Pocket PC, mens Palm - igen med dårligere skærm og mindre opløsning - kan vise 11 ad gangen.

Batteri og programmer

Den største irritation ved Pocket PC var batterilevetiden. Selv i bedste fald kunne vores computere ikke køre i tre dage - selv med meget sparsomt brug. Læser man diverse debatsites, vil man også kunne se, at batterilevetid er det mest omdiskuterede emne, når man søger på Pocket PC.

Til sammenligning er det reelt ikke et problem for Palm OS. De computere, som vi har brugt af denne type, kører i ugevis uden problemer. Det er komisk, at Palm har placeret en batterimåler på første vindue i styresystemet, når det ikke er et problem, mens Microsoft har gemt deres godt væk i kontrolpanelerne, når nu det er så stort et problem der.

Der findes flere freeware-programmer til Pocket PC, der viser batteriniveauet på forsiden. Vi brugte WisBar, der også giver en række andre fordele. Med WisBar kan man nemlig afslutte programmer rigtigt. Microsoft har overraskende nok besluttet, at lukkeknappen (x-knappen) i programmerne ikke afslutter programmerne. I stedet bliver programmerne blot lagt i baggrunden.



Wisbar gør det muligt at holde øje med batteriet fra forsiden.

Microsofts metode er måske smart, hvis man vil køre flere ting samtidigt, men man kan slet ikke vælge. For af afslutte programmer skal man dybt ind i kontrolpanelerne, hvilket ikke er logisk.

En anden bemærkelsesværdig ting er, at backup ikke er et problem for Palm. Hver gang man synkroniserer, laver man også en komplet backup. Skulle lommecomputeren miste al strøm, så skal man altså bare synkronisere igen, så er alle data tilbage. Bliver lommecomputeren stjålet, kan man blot synkronisere med en ny, så er alle data tilbage.

Igen er det lidt komisk, at det virker anderledes med Pocket PC. Her tages der ikke komplet backup hver gang. Det skal man køre manuelt. Pocket PC har langt større risiko for at at miste data på grund af den korte batterilevetid, men det er Palm, der har tænkt på løsningen. Man kan konfigurere Microsofts ActiveSync til at tage backup hver gang, der synkroniseres, men det er ikke standard, og det tager lang tid.

Der er nu kommet lommecomputere med Palm OS, der kan afspille MP3-musik og vise video, men her slår Pocket PC konkurrenten med flere længder. Pocket PC har fra starten af været udstyret med disse evner, og det fungerer godt. Man kan oven i købet installere andre codecs som DivX, hvis man vil. Ser man på multimedia, er der ingen tvivl om, at Pocket PC er langt foran. Nogen vil måske mene, at lommecomputere ikke skal være håndholdte biografer, men dem, der vil have muligheden, bør klart overveje Microsofts alternativ. Der er dog en pris at betale, og det er endnu dårligere batterilevetid, hvilket i forvejen er et stort problem for Pocket PC.

Hverken Palm eller Microsoft har tænkt på vore danske tegn. Man kan godt skrive æ, ø og å med skriftgenkendelse, men det skal gøres via mærkelige tegn. Det er faktisk ret ringe. Men en ting, der kendetegner Palm, er et utroligt udbud af freeware. Der findes typisk flere end 1.000 gratis programmer på steder som Freewarepalm. Der er slet ikke lige så meget freeware til Pocket PC. Der er mange programmer til Pocket PC, men her er kulturen typisk, at de skal koste 5-20 dollar, hvilket også er ganske billigt.

Ser man på de danske tegn, så er der en gratis udvidelse til Palm OS, som giver fornuftige danske tegn. Det er en udvidelse til det gratis program Hackmaster. Programmet gør det muligt at skrive ø og å, som man nu gør i Danmark, mens æ skal skrives som a efterfulgt af e.

Der er slet ikke samme mulighed med Pocket PC. Der er godt nok en gratis udvidelse til det virtuelle tastatur, så det får æ, ø og å, men man skal stadig skrive bogstaverne på underlige måder, hvis de skal genkendes af systemet.

Skal man erstatte den traditionelle Mayland-kalender med en lommecomputer, kommer man også til at mangle listen over danske postnumre. Den kan man godt få til Palm i freeware, mens det ikke er lykkedes os at finde noget tilsvarende til Pocket PC. Man kommer også til at mangle den liste, der kan omregne mellem forskellige mål som engelske inches og danske centimeter og så videre. Men her er der masser af freeware til begge platforme. Vi fandt Conversion til Pocket PC og Converter til Palm.

Forbindelse

Lommecomputere er oplagte til at gemme kodeord i. Så har man nemlig altid sine kodeord og pinkoder med sig. Problemet er bare, at hvis lommecomputeren bliver stjålet, så har tyven alle dine koder. Løsningen er en krypteret liste. Hverken Palm eller Pocket PC har den mulighed indbygget, men der findes freeware til begge platforme, der gør det.



Der er adskillige til Palm, og vi faldt over Secure IT. Stort set alle krypteringsprogrammer til Pocket PC koster penge, men det lykkedes os at finde Lucifer, der er helt gratis. Det program kan kryptere en hvilken som helst fil i Pocket PC.



Lommecomputere er gode til at holde styr på fødselsdage.




Det er muligt at holde styr på fødselsdage og lignende med begge typer, men hverken Microsoft eller Palm medleverer smart software til formålet. Her er der et suverænt program til Palm, der hedder Happy Days, der er helt gratis. Det er integreret med adressebogen, og det kan indrykke huskesedler i kalenderen. Til Pocket PC har vi ikke fundet freeware i denne kategori. Vi har fundet Birthday Boy til 10 dollar, der virker næsten på samme måde. Birthday Boy er også integreret med adressebogen, men programmet viser kun fødselsdage på forsiden (i Today listen) og ikke i kalenderen.



Pocket PC har med forsiden Today et noget smartere åbningsbillede end Palm, der blot viser programmer. Today kan vise dagens aftaler, hvor mange e-mails man ikke har læst, de næste fødselsdage og andre ting. Men igen er der nogen, der har tænkt kreativt. De har flyttet Today til Palm og gjort det helt gratis.


Kreative sjæle har flyttet Pocket PC's Today til Palm og gjort programmet gratis.




Lommecomputere giver ekstra meget værdi, hvis man forbinder dem til internet, når man er ude, og det kan klares via en mobiltelefon, der har infrarød. Vi prøvede at forbinde begge typer med gammeldags 9.600 bit/s og hurtigere GPRS. Her kom vi dog i problemer med Palm. Vi kunne ikke få Palm til at bruge GPRS, og selv teleselskabet Orange måtte opgive. Det var en smal sag med Pocket PC.



Fordele










Palm OSPocket PC
BilligHurtig processor
Lang batterilevetidMeget hukommelse
Meget freewareGod til musik og video
Simpel brugergrænsefladeGod til spil
Integreret backupMange muligheder
StabilIndbygget Word, Excel og Internet Explorer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere