Private pc'er medvirkede til virus-katastrofen

Mange privat-brugere aner ikke, at de har en SQL-server kørende under Office XP eller Access 2002. Disse brugere var derfor med til at sprede den orm, som lørdag udnyttede et gammelt hul i Microsofts SQL Server til at tvinge internet i knæ.

Indhold

Nettet er så småt ved at komme til sig selv efter lørdagens mavepumper af et virusangreb forårsaget af en orm, der går under navnene SQL Slammer og SQL Sapphire.

Den lagde titusindvis af servere med Microsoft SQL Server 2000 ned.

Det skete, til trods for at Microsoft den 27. juli sidste år lagde en rettelse til sikkerhedshullet frem.

En række danske sikkerhedseksperter peger imidlertid på, at mange af de inficerede servere øjensynlig var installeret på private pc'er.

Det ved de private brugere ofte ikke selv, påpeger Lars Neupart fra sikkerhedsfirmaet Neupart.

- Installation af SQL Server 2000 kan ske ved installation af programmer som Office XP eller Acces 2002 - uden at brugeren bemærker det. Derfor er han ikke opmærksom på, at han skal patche sikkerhedshullet, siger han.

Ved ikke, hvad vi siger ja til

Det samme mener Preben Andersen fra DK-CERT.

- Vi siger tit ja til noget, når vi installerer, uden at vide, hvad det er. Vi er bare glade for at få den nye software op og køre. Mit råd er, at folk bør gå ind og tjekke om deres computer har en SQL Server 2000 kørende, siger han.

Preben Andersen peger på firmaet Kruse Security, der netop henviser til et værktøj, der kan finde ud af, om der er installeret en SQL Server på maskinen.

Illustrerer kendte problemer

Derudover er Preben Andersen og Lars Neupart enige om, at den hastige udbredelse af Slammer nok en gang understreger problemerne for systemadministratorer med at holde programmerne opdaterede.

Som Preben Andersen udtrykker det:

- Det er ikke af ond vilje. Men administratoren skal også op på tredje sal og hjælpe nogle dér med problemer. Skal han derudover bruge 10 minutter per system per dag på sikkerhedstjek, så er det svært at få tid nok, forklarer han.

Administratorer vil gøre det lettere for sig selv

Lars Neupart kalder det sjusk at lade SQL Server 2000 have adgang til nettet. Dér har den ikke noget at gøre, og den har kun adgang dertil, fordi nogle administratorer vil gøre tingene nemmere for sig selv.

Sikkerhedsfirmaer og antivirusproducenter melder mandag om en nedgang i antallet af angreb. Sikkerhedsfirmaet eSec Managed Security oplyser eksempelvis, at hvor firmaets skandinaviske kunder i lørdags var udsat for i gennemsnit 1000 angreb i timen, er tallet mandag nede på 10 angreb i timen.

Lars Neupart peger på, at flere netudbydere simpelthen har blokeret for port 1434, som Slammer angriber. Det har bremset udbredelsen.

Det lille skadelige program på kun 367 bytes er nemt at slå tilbage, såfremt porten lukkes og sikkerhedsbristen i SQL Server 2000 bliver udbedret.

- Slammer har bredt sig hurtigt, fordi den spreder sig via UDP-trafik. Andre orme har benyttet sig af TCP-trafik, hvor der først skal oprettes en forbindelse, når der er fundet en åben port. Slammer venter ikke på det, men sender straks en pakke af sted, forklarer Lars Neupart.

Derudover anbefaler han, at port 1433 ligeledes bliver blokeret.

Preben Andersen fra DK-CERT ser dog mere mørkt på situationen. Han kalder aktiviteten for voldsom og vurderer, at mandag bliver "en dag af de værre", som han siger.

Denne artikel stammer fra Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere