Computerworld News Service: Det belgiske pengeoverførselsfirma Swift får lov til fortsat at videregive detaljer om europæiske borgeres transaktioner til amerikanske myndigheder, forudsat at virksomheden skriver under på en principerklæring, der undtager Swift fra de europæiske databeskyttelsesregler, meddelte EU-kommissionen i går.
Swift har været knudepunktet for lange diskussioner om persondatabeskyttelse på tværs af Atlanten, siden firmaet efter den 11. september 2001 blev beordret til at dele millioner af oplysninger om mennesker og virksomheder fra hele verden med de amerikanske myndigheder.
Amerikanerne mener, at oplysningerne er afgørende for myndighedernes efterforskning af hvordan terrorisme finansieres, og Swift bøjede sig for amerikanernes krav.
Forbyder udveksling
EU's fælles lovgivning om databeskyttelse forbyder udveksling af personoplysninger med parter uden for EU, hvis modtagerlandet regnes for at have slappere regler om databeskyttelse.
USA er et af de lande, der regnes for at have et mere afslappet forhold til beskyttelse af persondata end EU.
I juni sidste år afslørede The New York Times, at Swift har delt data med amerikanske myndigheder i årevis, hvilket rejser spørgsmålet om, hvorfor man så let kan overtræde den europæiske lovgivning helt ubemærket.
EU kommissionen og det amerikanske finansministerium har nu indgået en aftale, hvor Swift fortsat får lov til at dele informationer, hvis firmaet skriver under på en principerklæring med navnet the safe harbor agreement, der rummer nogle formelle retningslinjer for behandling af følsomme oplysninger, og så længe de rejsende bliver oplyst af deres bank om, at deres personlige oplysninger bliver givet videre til de amerikanske myndigheder, meddeler Kommissionen.
De amerikanske myndigheder har fået lov til at opbevare de rejsendes oplysninger i fem år, og ikke i de fyrre år amerikanerne i udgangspunktet forlangte at lagre oplysningerne i, siger talsmand for EU Kommissionen, Friso Roscam Abbing.
Den såkaldte safe harbor agreement er igennem tiden blevet underskrevet af mange multinationale selskaber deriblandt Microsoft.
Når man skriver under, lover man at respektere europæeres regler om databeskyttelse når oplysningerne forlader EU.
"EU får nu de nødvendige garantier for, at det amerikanske finansministerium behandler de data, det modtager fra Swift på en måde, der tager de europæiske data-principper i betragtning, siger Kommissionens vicepræsident, Franco Frattini, som også er kommissær for retfærdighed, frihed og sikkerhed.
Swift har lovet at skrive under på the safe harbor agreement i løbet af de næste par dage, og samtidig har de banker, der benytter sig af Swifts service, lovet at udvikle procedurer, der oplyser deres klienter om datatransaktionerne inden den første september i år.
Det forbliver dog uvist hvad der sker, hvis en klient nægter at lade sine oplysninger dele.
Oversat af Ditte Thøgersen