Danskerne sveder over snageri på nye nettjenester

Flertallet af de danske internetbrugere forbinder i høj grad nye digitale tjenester med overvågning og snageri i privatlivets fred, viser en CA-undersøgelse.

Er der nogen, som kigger med, når du sender mails eller opgiver dine bankoplysninger til private og offentlige virksomheder?

Det spørgsmål ser tilsyneladende ud til at optage mange danske internetbrugere, fordi 59 procent af disse brugere ønsker ligefrem større sikkerhed for egne data på et site som borger.dk frem for en hurtigere og bedre betjening.

Det viser en undersøgelse som kommunikationsbureauet Holm Kommunikation har foretaget for management software firmaet CA. Firmaet har telefonisk spurgt 1.008 tilfældigt udvalgte danskere om deres forhold til nye digitale tjenester og beskyttelsen af privatlivets fred.

Samtidigt svarer 27 procent "Ja, helt sikkert" til, at offentlige og private medarbejdere vil snage i personlige oplysninger, mens 24 procent anser det som en mulighed.

Over halvdelen, 55 procent af de adspurgte, forventer, at offentlige og private virksomheder derefter vil samkøre registre og udveksle personlige oplysninger om kunder og borgere. Kun 15 procent tror ikke på, at det vil ske.

"Undersøgelsen peger jo på, at offentlige og private virksomheder samt politikerne skal vurdere, hvilke personer, som skal have adgang til hvilke data. Systemerne findes jo og teknologien virker. Men vi må ikke skræmme borgerne væk ved ikke at kunne garantere for deres personfølsomme oplysninger," siger administrerende direktør fra CA, Kim Lave Nielsen.

Adgang skal kunne spores

Han peger på, at undersøgelsen samtidigt viser, at danskerne ønsker mindre adgang, hvis man ikke kan garantere sikkerheden omkring personfølsomme oplysninger. Og det har han en løsning på.

"Man skal ind og se på, hvordan nøglepersoner kan blive udpeget og måske blive nævnt ved navns nævnelse, så borgerne ikke er så utrygge ved de digitale services," lyder det fra Kim Lave Nielsen.

Sporbarhed er derfor ifølge Kim Lave Nielsen et omdrejningspunkt i en offentlig digital strategi.

"Jeg vil dels gerne vide som borger, hvem der kigger i mine oplysninger og dels vil jeg have garanti for, at det kun er min læge, som kigger i mine sygejournaler," siger han.

Det er for Kim Lave Nielsen ekstremt vigtigt, at borgerne i hele digitaliseringsindsatsen kan føle sig 100 procent sikre ved at benytte servicetilbuddene mod sikkerhedsbrister.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere