Artikel top billede

Bill Gates præsenterede Windows XP Tablet PC Edition den 7 november 2002 i New York.

Gates' drøm om tavle-pc'en i vasken

I 2001 erklærede Bill Gates, at tavle-pc'en ville dominere markedet i 2006, men sådan er det overhovedet ikke gået.

Touchscreen i stedet for tastatur blev ikke en megasællert, og trods stigende salgstal forbliver tavle-pc'er en niche.

Til Comdex-messen i 2001 annoncerede Microsoft-stifteren Bill Gates ellers, at tavle-pc'erne ville være den mest solgte pc-type i USA fem år efter.

Sådan er det bestemt ikke gået. På verdensplan blev der, ifølge analyseinstituttet IDC, i 2006 solgt lidt over 1 million tavle-pc'er, hvilket er meget langt fra de næsten 83 millioner solgte bærbare computere.

Traditionel tavle-pc er død

Pc-producenterne har også næsten måttet droppe den version af tavle-pc'en, der kun består af en pen og en touchscreen.

I dag har de fleste tavle-pc'er også et tastatur, men det er muligt at vende skærmen, så den dækker for tastaturet. Størrelsen ligger stadig et sted mellem en stor PDA og en lille bærbar.

Ifølge IDC var salget af tavle-pc'er i 2006 på 3.300 i Danmark. Det var et fald på 500 i forhold til 2005, men dog højere end de 1.700 i 2004.

"De er for dyre i forhold til, hvad man får ud af tavle-pc'er. Det er alt for begrænset, hvor mange der har behov for at vende skærmen for at skrive på den," siger Anders Elbak, analytiker hos IDC.

"Der mangler stadig en killer-applikation, og jeg kan ikke se, hvor den skal komme fra."

Vista gav ikke gennembruddet

For to år siden mente Fujitsu Siemens, at Microsoft Vista ville betyde et større rykind af kunder til tavle-pc'er, men sådan er det ikke gået. Pc-leverandøren forventede, at Vista ville blive leveret med håndskriftsgenkendelse på dansk, men Microsoft valgte kun at fokusere på de store sprog.

Derfor er tavle-pc'erne stadig en klar niche hos Fujitsu Siemens. Og det vil de også fortsat være, selv om Microsoft endnu en gang lover at understøtte dansk i sin næste version af styresystemet.

"Der skal være et ekstra behov, før man gider tegne eller skrive med en pen," siger Christopher Glerup, produktchef hos Fujitsu Siemens.

Håndværkere vil tegne på skærm

Trods niche-status er tavle-pc'er dog i vækst hos Fujitsu Siemens for tiden. Et af vækstområderne er sundhedssektoren, der langsomt bevæger sig fra PDA'er op mod de mere funktionsrige tavle-pc'er.

Udbredelsen af mobil bredbånd har også betydet et boost i salget til entreprenører, brolæggere, havearkitekter og lignende.

En brolægger kan nu måle et område op, lave en tegning, udregne en pris og med det samme sende tilbud og tegning i en e-mail.

Derfor er det også en tavle-pc lidt større end et A5-ark og med indbygget sim-kort – og dermed bredbånd – som er Fujitsu Siemens' bedst sælgende tavle-pc.

"Den fylder ikke mere end den blok, som de plejer at have med. Blokken giver bare dobbeltarbejde, fordi de skal tilbage og tegne ind på computeren," siger Christopher Glerup.

Han fortæller dog, at udviklingen stadig går lidt langsom, fordi håndværkerne vil se en tavle-pc i brug, før de køber en.

Forbruger-version hitter

HP har en ny type tavle-pc, der får salget af miniaturecomputerne til at stige en smule. Men faktisk vil HP slet ikke kalde computerne for tavle-pc'ere, selv om de fungerer på nogenlunde samme måde.

"Det er en underholdnings-pc'er til musik og film, hvor du så bare kan trykke på skærmen, i stedet for at bruge en mus," forklarer Mogens Balle, markedschef hos HP.

Maskinen er ikke HP's største sællert, men har dog solgt "et par tusinde" det halve år, den har været på markedet. Hvis udviklingen fortsætter, vil den maskine alene have solgt mere, end alle slags tavle-pc'er i 2006.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere