Hjemmeside luger ud blandt "nye" opfindelser

Mindre end en uge efter at amerikanske virksomheder indleverede patentansøgninger til en patent-hjemmeside, kritiseres opfindelserne for allerede at være opfundet.

Computerworld News Service Fem patentansøgninger fra store amerikanske teknologiproducenter risikerer at løbe ud i sandet.

Opfindelserne er nemlig slet ikke nye, mener privatpersoner, der har offentliggjort deres indvendinger på en ny hjemmeside, som giver offentligheden indblik i virksomheders patentansøgninger.

Men det kan ikke hidse erhvervslivets patentansøgere op:

"Det er ikke negativt, at vi ikke får et patent, vi alligevel ikke fortjener. Vi kan godt undvære den falske tryghedsfornemmelse af at have et værdifuldt aktiv, som vi måske alligevel ikke har," siger rådgiver for IBM, Manny Schechter, som var en af de første tilhængere af hjemmesiden Peer to Patent.

Spild undgået

Hjemmesiden, der havde premiere 15. juni, vil være med til at luge ud i opfindelser, som alligevel ville løbe ind i problemer senere hen, mener Curt Rose, ledende rådgiver hos Hewlett-Packard:

"Det ville bare betyde en masse spild af vores tid, penge og ressourcer."

Peer to Patent blev søsat som projekt for et års tid siden af det amerikanske patent- og varemærkekontor og New York School of Law.

Længe ventet opstramning

Projektet havde fra starten bred støtte fra blandt andre virksomheder som IBM, HP, Intel og Red Hat, som hver især indleverede formelle patentansøgninger til støtte for projektet.

Websitet behandler patenter inden for computerarkitektur, software og informationsikkerhed.

Mange virksomheder i teknologibranchen har længe opfordret amerikanske politikere til at lave om på et patentsystem, de anser for at være for dårligt, og for at give grønt lys til for mange patenter, der ikke fortjener det.

Øget gennemsigtighed

"Formålet er at forbedre kvaliteten af patenter. Vi vil gerne undgå at udstede patenter til opfindelser uden grund. Desuden vil vi gerne bringe øget gennemsigtighed til patentkontoret og gøre det mere ansvarligt," siger professor ved New York School of Law, Beth Noveck, der oprindelig tog initiativ til websitet i juli 2005.

Peer to Patent er det første eksempel på et socialt netværk, der bruges i det offentlige systems applikationer.

Det går ud på, at medlemmerne af websitet diskuterer hver ansøgning og uploader eksempler på gamle opfindelser, der svarer til de nye patentansøgninger.

De udvælger så de bedste eksempler på tilsvarende opfindelser af ældre dato, hvoraf de ti bedste sendes videre til statens patentkontor.

Insektspray

En mærkbar fordel for virksomhederne ved projektet er, at patentansøgere kun skal vente et års tid på at få set deres ansøgning igennem. I dag må de vente omkring fire år på svar.

Også open source-miljøet er begejstret:

"Jeg ser projektet som en insektspray, der bliver sprøjtet udover dårlige patentansøgninger, før de når at formere sig. Og din viden om tidligere opfindelser er insektsprayen," siger Pamela Jones, stifter og redaktør af Groklaw, et website, der fokuserer på open source-problematikker og retslige spørgsmål vedrørende fri software.

Oversat af Pola Rojan




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere