Det er at gøre grin med de demokratiske processer, når Helge Sander (V) allerede dagen efter udgivelsen af en ny telerapport fra IT-og Telestyrelsen prøver på at dræbe den demokratiske proces som rapporten ligger op til med en høringsrunde.
Det mener teleanalytiker John Strand fra konsulentfirmaet Strand Consult.
Den rapport, som skulle være et objektivt eftersyn af hele det danske teleområde, har nemlig udviklet sig til at være et partsindlæg, hvor IT- og Telestyrelsen reelt undersøger sig selv, mener John Strand.
"Det svarer til, at en kok giver sin egen restaurant Smileys," siger John Strand.
Høringsperiode del af proces
Formålet med rapporten er ifølge teleanalytikeren at lave et strategisk eftersyn af teleområdet som drejer sig om nye teknologier og innovation.
Men alligevel har IT- og Telestyrelsen undladt at kigge på en række nye teknologier som eksempelvis Tetra-nødnettet, siger John Strand.
Jon Strand mener at det er kritisabelt at videnskabsminister Helge Sander allerede dagen efter at rapporten er kommet ud afviser de forslag rapporten foreslår.
Meningen med rapporten er ifølge John Strand at indgå i en demokratisk proces, hvor branchen skal komme med sin mening.
Men fordi Helge Sander allerede har afvist eksempelvis rapportens forslag om længere bindingsperioder, er der ikke længere plads til meget dialog, fortæller teleanalytikeren..
Dræber demokratisk proces
"Den proces, som rapporten skulle være en del af, prøver Helge Sander allerede at dræbe dagen efter rapporten er kommet ud," siger John Strand.
Høringsfristen for rapporten er ifølge John Strand først 7. syvende august.
Derfor mener han, at det er helt hen i skoven at ministeren skyder telestyrelsens rapport ned, inden den overhovedet er kommet i høring.
Eksempelvis afviser Helge Sander i torsdagens udgave af Berlingske Tidende at give mobilselskaberne mulighed for at binde kunderne i længere tid, sådan som rapporten foreslår.
"Der er ikke meget dialog," siger John Strand.
Selskabet 3 har længe kæmpet for at få lov til at binde kunderne i eksempelvis 12 måneder, fordi det vil give mulighed for at sælge de dyrere 3g-telefoner til kunderne med en lavere betaling per måned.
Ingen rapporter
Ifølge John Strand har hverken Videnskabsministeriet eller IT – og Telestyrelsen nogensinde lavet en økonomisk vurdering af bindingsperiodernes betydning for kunder og teleselskaber.
"Man skal huske at alle beslutninger om bindingsperioder er taget ud fra emotionelle betragtninger. Der er ikke lavet en eneste rapport omkring bindindsperiodernes betydning for markedet og for kunderne," siger John Strand.
Ministeren fejer kritik af
Videnskabsminister Helge Sander (V) melder hus forbi på kritikken fra John Strand.
"Enhver, som har fulgt den telepolitiske debat de senere år ved, at jeg er åben for en drøftelse af en forlængelse af bindingsperioderne og en samtidig løsningsmodel for en effektiv forbrugerbeskyttelse," siger Helge Sander til Computerworld.
Samtidig henviser ministeren ti,l at grundlaget for John Strands kritik, en artikel i Berlingske Tidende sidste torsdag, giver en forkert fremstilling af, at ministeren skyder forslag fra styrelsens rapport ned på forhånd.
"Hvis man i stedet for at ty til de lodret forkerte udlægninger i Berlingske Tidende læser min kommentar til styrelsens rapport i den officielle pressemeddelelse, jeg udsendte onsdag, siger jeg netop, at jeg - efter høringsfasen - glæder mig til at drøfte rapporten med de øvrige forligspartier," siger Videnskabsminister Helge Sander.