Tillidsfolk fra hele verden samles mod IBM-karteller

Topchef Sam Palmisano fra IBM kan se frem til global uro om jobkarteller. Hele to netværk af IBM-tillidsfolk fra hele verden mødes for at aftale næste skridt i sagen om de omstridte jobkarteller

Den administrerende direktør Sam Palmisano fra IBM kommer til at høre meget mere om de såkaldte jobkartel-aftaler, hvor virksomheder aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

I september måned i København mødes it-gruppen under UNI, der er en verdensomspændende sammenslutning af fagforeninger med 15 millioner medlemmer, for at drøfte blandt andet jobkarteller i IBM.

"Vi har indkaldt til mødet for at få skabt et netværk og herunder få sat fokus på aftalerne," siger politisk konsulent Morten Skov fra HK Privat, der er medlem af UNI.

Vil øge opmærksomheden

Han forklarer, at efter de hemmelige aftaler først er dukket op i Danmark, er især norske og belgiske IBM-medarbejderne blevet opmærksom på, om de er
bundet af aftaler eller ej.

"Den opmærksomhed vil vi øge, ligesom vi håber at kunne komme i dialog IBM om, hvad vi præcist kan regne med fra IBMs side i denne sag," siger han.

Alle deltagende fagforeninger har indgået overenskomster med IBM.

Også møde i Paris

Allerede 26. juni i Paris mødes andre fagforeninger med tilknytning til IBM, også med jobkarteller på dagsordenen.

"Når arbejdsgiverne organiserer sig globalt, er fagforeningerne nødt til at gøre det samme," siger næstformand Jan Irgens fra Prosa, der repræsenterer Danmark på mødet, som "IBM Workers International Solidarity" afholder.

Han ønsker en klar udmelding fra den amerikanske ledelse.

Faglige organisationer med tilknytning til IBM i Argentina, Belgien, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Indien, Italien, Japan, Spanien, Sverige og USA har foreløbigt tilmeldt sig mødet.

Hvor udbredt?

Udover at rejse sagen over for topledelsen hos IBM, ønsker man at undersøge i hvor mange lande IBM har denne praksis.

"Vi vil forsøge at afdække, om de er udbredt i andre dele af IBM," siger Jan Irgens.

Også den tidligere IBM-medarbejder Claus Bobjerg Juul rejser med til mødet, for at fortælle om sin fyring hos IBM.

En fyring der kom efter at han forsøgte at få administrerende direktør Sam Palmisano til at tage stilling til jobkartellerne ved virksomhedens generalforsamling i Knoxville i april.

Det lykkes imidlertid ikke. Da Claus Bobjerg Juul fik mikrofonen i hånden, sluttede generalforsamlingen.

IBM i strid modvind

Sagen kommer på et ubelejligt tidspunkt.

I forvejen er IBM hårdt presset af fagforeninger.

Så sent som i sidste måned nedlagde medarbejderne hos IBM i USA deres arbejde i 15 minutter i protest mod flytninger af arbejdspladser fra USA til Asien.

Italienske IBM-ansatte varslede dengang en sympati-aktion med de amerikanske medarbejdere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere