Den administrerende direktør Sam Palmisano fra IBM kommer til at høre meget mere om de såkaldte jobkartel-aftaler, hvor virksomheder aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
I september måned i København mødes it-gruppen under UNI, der er en verdensomspændende sammenslutning af fagforeninger med 15 millioner medlemmer, for at drøfte blandt andet jobkarteller i IBM.
"Vi har indkaldt til mødet for at få skabt et netværk og herunder få sat fokus på aftalerne," siger politisk konsulent Morten Skov fra HK Privat, der er medlem af UNI.
Vil øge opmærksomheden
Han forklarer, at efter de hemmelige aftaler først er dukket op i Danmark, er især norske og belgiske IBM-medarbejderne blevet opmærksom på, om de er
bundet af aftaler eller ej.
"Den opmærksomhed vil vi øge, ligesom vi håber at kunne komme i dialog IBM om, hvad vi præcist kan regne med fra IBMs side i denne sag," siger han.
Alle deltagende fagforeninger har indgået overenskomster med IBM.
Også møde i Paris
Allerede 26. juni i Paris mødes andre fagforeninger med tilknytning til IBM, også med jobkarteller på dagsordenen.
"Når arbejdsgiverne organiserer sig globalt, er fagforeningerne nødt til at gøre det samme," siger næstformand Jan Irgens fra Prosa, der repræsenterer Danmark på mødet, som "IBM Workers International Solidarity" afholder.
Han ønsker en klar udmelding fra den amerikanske ledelse.
Faglige organisationer med tilknytning til IBM i Argentina, Belgien, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Indien, Italien, Japan, Spanien, Sverige og USA har foreløbigt tilmeldt sig mødet.
Hvor udbredt?
Udover at rejse sagen over for topledelsen hos IBM, ønsker man at undersøge i hvor mange lande IBM har denne praksis.
"Vi vil forsøge at afdække, om de er udbredt i andre dele af IBM," siger Jan Irgens.
Også den tidligere IBM-medarbejder Claus Bobjerg Juul rejser med til mødet, for at fortælle om sin fyring hos IBM.
En fyring der kom efter at han forsøgte at få administrerende direktør Sam Palmisano til at tage stilling til jobkartellerne ved virksomhedens generalforsamling i Knoxville i april.
Det lykkes imidlertid ikke. Da Claus Bobjerg Juul fik mikrofonen i hånden, sluttede generalforsamlingen.
IBM i strid modvind
Sagen kommer på et ubelejligt tidspunkt.
I forvejen er IBM hårdt presset af fagforeninger.
Så sent som i sidste måned nedlagde medarbejderne hos IBM i USA deres arbejde i 15 minutter i protest mod flytninger af arbejdspladser fra USA til Asien.
Italienske IBM-ansatte varslede dengang en sympati-aktion med de amerikanske medarbejdere.