Artikel top billede

Stærk centralisering kvæler innovation

Klumme: I Danmark har vi en ambition om at være blandt verdens stærkeste it-nationer, men hvis ikke vi holder op med at slå den brugerdrevne innovation ihjel med stærk centralisering, så bliver det desværre nok ved visionen.

Der var en gang, hvor alle til venstre for den politiske midte stod for en stærk statsstyring, mens alle fra midten og ud mod det politiske højre advokerede for det nære samfund og borgernes frie valg.

Måske har jeg sovet i timen eller er på anden måde gået glip af skelsættende polvendinger, som har byttet højre om med venstre. For nu kan jeg ikke længere finde ud af det.

Regeringen centraliserer

Det forekommer mig, at regeringen med store og væsentlige tiltag på it-området nu centraliserer alle tiltag og dermed risikerer at kvæle det borgernære perspektiv i kommunerne, der jo er indgangen for borgerne til den offentlige service.

Centraliseringen gælder både i forhold til strategiarbejdet og i forhold til den praktiske implementering på Virk.dk, Borger.dk og flere andre større projekter.

Påvirker innovationen

Det er ikke dårligt med standarder og rammer, men jeg kan ikke undgå at blive lidt urolig for, hvordan de påvirker den brugerdrevne innovation.

Brugerdrevet innovation forudsætter næsten pr. defini­tion, at den enkelte bruger både har mulighed for og plads til at komme med input, ideer og forslag.

Det forudsætter også, at projektlederne gider lytte til disse forslag, og det forudsætter mere end noget andet, at de ansvarlige lytter med respekt og forståelse til alle med seriøse indspark.

Borger.dk er et eksempel på en udmærket og nyttig ramme. Her anvender man f.eks. “personas” som en måde at lave et gennemsnit af en målgruppe, hvilket jeg uden problemer kan se det bekvemme i.

Kommunerne er meget forskellige

Men landets kommuner er meget forskellige, og dette perspektiv mangler i de centralt definerede “personas”.

Og man må ikke misbruge sine “personas”, for de er altså figurer i en modelverden og ikke levende mennesker.

“Personas” stiller for eksempel ikke mærkelige eller skæve forslag, de brokker sig ikke over dårlig behandling eller roser god behandling, og de kritiserer ikke nogen for at være for egenrådige.

Brugerdreven innovation handler jo netop om at tage rigtige mennesker og alle deres input med i udviklingen.

Når “personas” ikke længere anvendes som arbejdsredskab, men decideret anvendes som forklaring og som argumentation for en beslutning, er man gået for vidt. Så har bekvemmeligheden sejret over den brugerdrevne innovation, og det er stærkt bekymrende.

Mange eksempler

Der findes en række andre eksempler på, hvordan bekvemmeligheden ved at centralisere er mere eller mindre i åben kamp med både virkeligheden og de decentrale ideer.

Et af de seneste eksempler læste jeg i et svar fra en kommune om økonomirapporterne i relation til B103 (Beslutningsforslag til standardisering).

Heri svarer kommunen blandt andet:

“Det er især tydeligt, at skrivebordsarbejdet ikke stiller særlig skarpt på den kommunale sektor og virkelighed – selvom udmøntningen i meget høj grad foregår her. Vi kunne ønske, at man havde kanaliseret nogle af styrelsens ressourcer til at få den kommunale sektor mere inddraget til at kvalificere forarbejdet og beslutningsprocesserne.”

Udtalt mangel på brugerinvolvering

Dette citat rummer en meget præcis formulering af en udtalt mangel på brugerinvolvering, og det er endda “kun” på kommunalt plan.

Mange vil nok mene, at ægte brugerinddragelse reelt skal omfatte slutbrugere.

På mange måder er denne stærke centralisering i skarp kontrast til udviklingen i verden omkring os.

Her er den klare tendens faktisk decentralisering helt ud til brugerne – tænk f.eks. bare på web 2.0.

I Danmark har vi en ambition om at være blandt verdens stærkeste it-nationer, men hvis ikke vi holder op med at slå den brugerdrevne innovation ihjel med stærk centralisering i standardiseringens navn, så bliver det desværre nok ved visionen.

Kenny Munck er innovationsdirektør i EDB Gruppen.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere