Fremskrivningen af den nuværende vækst i internettrafikken i Grønland på 50-60 procent om året viser en klar konklusion: I løbet af 2009 vil det være umuligt for Tele Greenland at købe mere tele-, data- og internet-kapacitet til omverdenen fra Grønland.
Forbindelserne er nemlig i dag udelukkende baseret på satellit, og der er simpelthen en grænse for, hvor meget kapacitet, der udbydes i Grønlands del af verden.
Dermed er der også en grænse for, hvor meget det overhovedet er muligt for Grønland at købe på det internationale marked for satellitforbindelser med de nuværende jordstationer.
Søkabel kan løse problemet
Derfor har Tele Greenland på sin generalforsamling i sidste uge besluttet at igangsætte et detailstudie af mulighederne for at lægge et søkabel til Nordamerika og Island, hvorfra der kan købes adgang til et kabel, som går via Færøerne til Europa.
Detailstudiet består blandt andet i en havbundsundersøgelse.
Det betyder, at et skib i løbet af denne sommer skal sejle den påtænkte kabelføringsrute og undersøge havbunden der, hvor kablet skal ligge.
Herefter skal der udarbejdes et detaljeret udbud, og hvis de indkomne tilbud overholder den ramme, som selskabet har opstillet, slår selskabet til og lægger kablet.
600 Gbit/s
Der bliver tale om et kabel med en kapacitet på op til 600 gigabit/sek - en væsentligt forøgelse af de nuværende omkring 200 megabit/sek. som selskabet råder over via satellitterne.
Det er Tele Greenland selv, der kommer til at stå for investeringen i søkablet, der ventes at komme til at koste 600-700 millioner kroner.
Med kablet vil det blive muligt at udbyde andre prismodeller, f.eks. flatrate-internet i visse dele Grønland. I dag er der volumen-taksering på alle internetabonnementer til private i Grønland.
Prisen fra tele-monopolet Tele Greenland er 42 øre per megebyte, og der er på grund af satellitforbindelsen ikke de store muligheder for at opnå mængderabat.
Billigere søkabler
At beslutningen om at gå videre med søkabelplanerne kommer nu, skyldes primært prognosen, som viser at i år 2009 er satellitforbindelserne fyldt op.
Men det spiller også ind, at prisen på internationale søkabelforbindelser er faldet væsentligt i pris i forhold til tiden omkring og lige efter dot-com bølgen. Tele Greenland regner med at kunne spare 40-50 procent i forhold til dengang.
Endelig spiller det ind, at Intelsat, som i dag er primærleverandør af Grønlands satellitforbindelser ud af landet, er blevet opkøbt af en kapitalfond.
Det gør Tele Greenland usikker på, om Intelsat fortsat kan og vil levere den vare, som det grønlandske samfund er så afhængig af.
Selskabet vil med søkablet i stedet komme til at råde over infrastrukturen selv, og dermed undgå den usikkerhed den store afhængighed af Intelsat giver.