2009 bliver måske det første år, hvor danske borgere kan stemme på en byrådskandidat på en elektronisk stemmeboks.
Frederiksberg Kommunes borgmester, Mads Lebech (K), har nemlig sendt en ansøgning til indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og videnskabsminister Helge Sander (V), hvor han beder om støtte til udvikling af elektroniske valg.
Indirekte skal ansøgningen også ses som en ansøgning om overhovedet at få lov til at afholde e-valg, oplyser Bjørn Thomsen, vicekommunaldirektør i Frederiksberg Kommune.
Elektroniske stemmebokse er kun første fase
I brevet skriver Mads Lebech, at han egentlig ønsker valg over internettet, men at han accepterer at starte med elektroniske stemmebokse.
Indenrigsministeriet har tidligere været forbeholdent over for internetvalg.
”Nøgleproblemet er, at stemmeafgivning hjemme eller på arbejdspladsen giver problemer med at fastslå vælgernes identitet, og at de ikke udsættes for påvirkning under stemmeafgivningen”, har Indenrigsministeriets valgkonsulent, Anne Birte Pade, tidligere sagt til Computerworld.
Frederiksberg Kommune har allerede været i kontakt med fem andre kommuner, der også overvejer elektroniske valg.
Ifølge Bjørn Thomsen drejer det sig om København, Glostrup, Høje Taastrup, Odense og Aalborg.
De samme kommuner benyttede elektroniske stemmelister ved sidste valg.
Det betød en kraftig reduktion af køerne til stemmeboksene, da de valgtilforordnede ikke skulle lede efter folks navne på lange papirlister.
Samarbejdsaftale med Fujitsu
Frederiksberg Kommune har desuden lavet et udkast til en samarbejdsaftale med Fujitsu, hvis et af de to ministerier godkender og tilfører penge til udviklingen af de elektroniske stemmemaskiner.
I så fald skal Fujitsu i første omgang lave en analyse af, hvordan elektroniske stemmebokse er opbygget andre steder.
Elektroniske stemmebokse benyttes i dag visse steder i lande som USA, Holland og Frankrig, mens det også er muligt at stemme over internettet i Estland.