Eksperter kritiserer manglende test af afgangsprøver

Folkeskolens it-baserede afgangsprøver burde have været testet grundigere i driftsmiljøet, mener eksperter i projektledelse.

Noget så kritisk som et afgangsprøvesystem burde have været testet i driftsmiljøet gennem længere tid. Det mener to eksperter i it-projektledelse.

I virkeligheden blev afgangsprøvesystemet først implementeret og testet aftenen før selve prøven.

Omkring klokken 11.00 låste serverne, der var placeret hos it-leverandøren CSC. Fejlen skyldtes et samspil mellem applikationer på serveren og serverens styresystem. CSC løste problemet ved at lukke en bestemt proces.

Burde have været pilottestet

En grundig test kunne have forberedt konsortiet bag prøverne på fejlen, mener Jesper Holck, lektor på Copenhagen Business School.

"Der burde have været en pilottest, hvor man testede systemet i testmiljøet for et udvalgt antal skoler eller havde bedt 1.000 tilfældige elever om at logge sig på. Så havde man været forberedt," siger Jesper Holck.

Peter Looms har stået for flere projekter i DR og underviser i projektledelse på IT-Universitetet. Han kalder fremgangsmåden "højst overraskende".

"Man burde forvente, at nogle ville teste systemet i en faktisk situation, når man har nogle krav at leve op til," siger Peter Looms, der dog understreger, at han ikke ved, om systemet har været afprøvet i en testopsætning, der svarer til de faktiske forhold.

Obligatoriske test spændte ben

Ifølge redegørelsen har systemet kun været testet i udviklingsmiljøer og på andre servere, fordi driftsmiljøet har været benyttet til at drive de obligatoriske test, som konsortiet med blandt andre CSC også står bag.

De obligatoriske test er ikke afsluttende prøve som afgangsprøverne, men nogle test, som eleverne skal gennemføre i løbet af deres skoletid. Målet er at kunne evaluere elevernes niveau for at give dem bedre undervisning.

Umiddelbart mener Jesper Holck dog, at man i driftsmiljøet burde have skiftet testene ud med afgangsprøverne på et tidspunkt før 1. maj, hvor de første elever skulle gennemføre de obligatoriske test.

"Det er ekstremt vigtigt at være godt klædt på og have testet tingene så godt som overhovedet muligt," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere