Noget så kritisk som et afgangsprøvesystem burde have været testet i driftsmiljøet gennem længere tid. Det mener to eksperter i it-projektledelse.
I virkeligheden blev afgangsprøvesystemet først implementeret og testet aftenen før selve prøven.
Omkring klokken 11.00 låste serverne, der var placeret hos it-leverandøren CSC. Fejlen skyldtes et samspil mellem applikationer på serveren og serverens styresystem. CSC løste problemet ved at lukke en bestemt proces.
Burde have været pilottestet
En grundig test kunne have forberedt konsortiet bag prøverne på fejlen, mener Jesper Holck, lektor på Copenhagen Business School.
"Der burde have været en pilottest, hvor man testede systemet i testmiljøet for et udvalgt antal skoler eller havde bedt 1.000 tilfældige elever om at logge sig på. Så havde man været forberedt," siger Jesper Holck.
Peter Looms har stået for flere projekter i DR og underviser i projektledelse på IT-Universitetet. Han kalder fremgangsmåden "højst overraskende".
"Man burde forvente, at nogle ville teste systemet i en faktisk situation, når man har nogle krav at leve op til," siger Peter Looms, der dog understreger, at han ikke ved, om systemet har været afprøvet i en testopsætning, der svarer til de faktiske forhold.
Obligatoriske test spændte ben
Ifølge redegørelsen har systemet kun været testet i udviklingsmiljøer og på andre servere, fordi driftsmiljøet har været benyttet til at drive de obligatoriske test, som konsortiet med blandt andre CSC også står bag.
De obligatoriske test er ikke afsluttende prøve som afgangsprøverne, men nogle test, som eleverne skal gennemføre i løbet af deres skoletid. Målet er at kunne evaluere elevernes niveau for at give dem bedre undervisning.
Umiddelbart mener Jesper Holck dog, at man i driftsmiljøet burde have skiftet testene ud med afgangsprøverne på et tidspunkt før 1. maj, hvor de første elever skulle gennemføre de obligatoriske test.
"Det er ekstremt vigtigt at være godt klædt på og have testet tingene så godt som overhovedet muligt," siger han.