Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Kompromis kan hindre standardkrig

Mens skyttegravene kun bliver dybere og dybere hos tilhængere af ODF og modstanderne, der hylder Microsofts OpenXML, bliver den åbenlyse løsning sjældent nævnt – en fusion til én superstandard.

- Kan i ikke bare fusionere standarderne?

Det oplagte spørgsmål blev rejst for nylig, på Christiansborg. Politikerne og it-branchen mødtes til en debat om dokumentstandarder.

Politikerne skal snart vælge en standard for det offentlige. Valget står mellem ODF og OOXML.

Det var Keld Simonsen fra den danske Unixbrugergruppe DKUUGs bestyrelse, der rejste det logiske spørgsmål til Jørgen Bardenfleth, direktør for Microsoft i Danmark.

Direktøren svarede vævende, at det kunne han hverken afvise eller bekræfte som en mulighed.

"Det kan da godt være, at det er et idealistisk ønske, men jeg står langt fra alene med det," siger Keld Simonsen.

Han peger blandt andet på en opfordring fra EUs it-organ IDABC, som anbefaler en samlet standard. Det samme gør en lang række af de firmaer, myndigheder og organisationer, som har sendt høringssvar til It- og telestyrelsen, da handlingsplanen for de åbne standarder var i høring for nylig.

Ingen let løsning

En af Damarks førende eksperter på området, Mogens Kühn Pedersen institutleder på Copenhagen Business Schools institut for Informatik, er enig i at det optimale er en standard.

"Ideen med standarder er jo at alle skal kunne spille sammen," konstaterer han.

Mogens Kühn Pedersen er dog realistisk og forklarer, at det ikke er så simpelt.

"Problemet består i at OpenXML og ODF ikke er blevet til på de samme forudsætninger," forklarer Mogens Kühn Pedersen og fortsætter:

"Der er andre succeskriterier, og man har valgt nogle andre måder at strukturere det her på. Det er ikke bare to forskellige XML-implementeringer. Det er to principielt forskellige implementeringer."

Evig krig

Institutlederen fra CBS understreger, at det ikke er et krav i de store standardiseringsorganisationer, som ISO, at man finder frem til en standard.

"På nogle områder har der været evige krige om forskellige standarder mellem USA, Europa og Japan, men der er ved at være en stabilitet i flere lande og EU på it-området," siger Mogens Kühn Pedersen.

Han ser også en mulighed for en alternativ løsning på længere sigt.

"Kan vi ikke få et nyt fællesformat, kan de måske forenes i et tredje format," foreslår han og forklarer:

"Det tredje format er dedikeret til, hvad der kan betegnes som et egentligt dokumentformat. Et tilstrækkeligt format, så vi ikke skal sikre interoperabilitet til mere end dette. I dag bevæger vi os mod multimedieformater, som vanskeliggør interoperabilitet på forskellige platforme."

Keld Simonsen fra den danske Unixbrugergruppe mener, at der er flere muligheder for en samlet standard.

Den ene opstår, hvis ISO ikke vil certificere OpenXML, og Microsoft selv går aktivt ind i ODF-standardiseringen. Den anden kræver, at parterne bag ODF indarbejder så mange elementer som muligt fra OpenXML i nye udgaver af ODF.

Pres fra EU mod en standard

Et tredje alternativ er, at pres fra EU får Microsoft til at gå ind i et fælles arbejde om en standard.

ISOs tekniske komite kunne ifølge Mogens Kühn Pedersen godt stå bag en tredje standard. Men det kræver opbakning i de lande, der sidder med i komiteen.

Du kan læse mere om de åbne standarder i dagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere