Konsortiet med Cowi kan ikke garantere it-prøver uden problemer, og derfor skal alle it-baserede test i det her skoleår droppes. Det mener SF's uddannelsesordfører, Pernille Vigsø Bagge.
"Det er ret vigtigt, at tingene virker, når man sætter dem i kraft. Det her er nogle resultater, der har betydning for skolerne fremover. Og især for eleverne," siger Pernille Vigsø Bagge.
Onsdag blev konsortiet ramt af serverproblemer, der betød, at 10.000 elever ikke kunne gennemføre en it-afgangsprøve i biologi.
Den ledende virksomhed, Cowi, er også ansvarlig for de obligatoriske test i læsning, matematik og fysik/kemi, som bliver gennemført her i maj og juni.
Problemerne kan underminere testene
Det er disse test, som Pernille Vigsø Bagge vil have aflyst.
Hun fik i går opbakning af formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, der udtalte samme holdning på TV 2 News i går.
Socialdemokraterne har desuden i en pressemeddelelse forlangt en garanti for, at testene kan blive gennemført uden it-problemer.
Det eneste positive, som Pernille Vigsø Bagge kan se ved situationen, er, at problemerne kan underminere de obligatoriske test, som hun er imod.
Men Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Martin Henriksen, tager ikke kritikken seriøst, netop fordi både SF og Danmarks Lærerforening er imod testene.
"De vil benytte enhver lejlighed til at sige: "Aflys dem". Men jeg tror på de nationale test," siger Martin Henriksen.
Aflysning er for vidtgående
Testene har dog allerede haft en turbulent start.
It-vejlederne melder om forskellige tekniske problemer.
Mest alvorlig er det dog, at mange elever ikke kan gennemføre testene på de 45 minutter, det var meningen.
Det giver overarbejde og problemer med bookningen af nye tider på skolerne.
It-vejlederne melder om elever, der sidder over to timer med testene.
Skolestyrelsen under Undervisningsministeriet erkendte i tirsdags over for Computerworld, at mange elever sad længere tid end planlagt.
"Nogle andre må overtage arbejdet, hvis Cowi ikke kan give en fornuftig forklaring på problemer og give en sikkerhed for, at vi kan gå videre forholdsvis smertefrit. Men det er for vidtgående at aflyse testene," siger Martin Henriksen.
Han vil ikke forholde sig til, hvem der skal betale for den ekstra lærertid, der bliver brugt på at gennemføre testene i forhold til, hvis testene havde kunnet gennemføres på 45 minutter.
Se testene som en generalprøve
Heller ikke Danmarks IT-Vejlederforening ønsker at aflyse testene, men det mener, at testene kun skal ses på en generalprøve, før testsystemet træder i kraft for alvor næste år.
"Ellers kan det blive en katastrofe, når 2. klasserne også skal testes. Jeg kan lige forestille mig at sidde med 28 2. klasse elever, hvor ingen kan finde ud af at logge på," siger Per Kristensen, formand for Danmarks IT-Vejlederforening.