Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær

Forretningsmanden: Det handler om at tjene penge

Tema: De er uddannet på Handelshøjskolerne eller økonomistudierne. De etablerer sjældent it-virksomhederne, men de dominerer alligevel ledelsesposterne i de danske virksomheder. Computerworlds karriere-tema sætter fokus på forretningsmændene.

Da iværksætterne Martin Thorborg og Henrik Sørensen forlod Jubii i 2003 skete det samme som i mange iværksætterfirmaer: Tøjlerne blev givet videre til en handelsuddannet direktør.

Peter Lundsgaard er uddannet som akademiøkonom suppleret med en MBA fra Henley Management College i London.

"Det meste af i dag har jeg brugt sammen med KPMG og diskuteret vores finansafslutning for 2006. Det er ikke noget, du gider bruge dit liv på, hvis du er iværksætter med en smart ny ide," siger Peter Lundsgaard, der stadig er administrerende direktør i den danske søgevirksomhed.

Produktet er ligegyldigt

Chefledet i den danske it-branche er fyldt med chefer med handels- eller økonomiuddannelser.

For eksempel er Jim Hagemann Snabe, der har en toppost i den tyske ERP-virksomhed SAP, cand.merc. fra Handelshøjskolen i Århus.

Enkelte kandidater i statskundskab har fundet vej til direktørlokalerne. Det gælder for eksempel Per Kogut, der er administrerende direktør i NNIT.

Det er karakteristisk, at mange af cheferne sagtens kunne arbejde med andre ting.

En Google-søgning på forskellige direktørers navne kan derfor sagtens vise en fortid i en møbelfabrik.

Peter Lundsgaard nævner selv Allan Christiansen, administrerende direktør for Telmore, der har en fortid i mejeribranchen som eksempel.

"Det er egentlig ligegyldig, om du sælger kartoffelmel eller internetservices," erkender Peter Lundsgaard, der selv kom til Jubii fra Panasonic, der ikke havde meget med internet at gøre.

Penge kommer før hummeren

Peter Lundsgaard mener, at handels- og økonomiuddannede personer både fører virksomhederne i en positiv og en negativ retning.

I den negative ende mener han, at det er klart, at virksomhederne næsten altid udvikler de mest innovative ting, mens de er små og ledet af en iværksætter.

På samme måde er iværksætterne generelt bedre til at holde moralen oppe, fordi deres ledelsesstil er mere farverig.

"Jeg mener, vi er her for at tjene penge – ikke for at spise hummer og have det sjovt. Det er måske lidt kedeligt," lyder det fra Peter Lundsgaard.

Nogle iværksættere kan sikkert fortsætte med at drive deres forretning, men generelt mener han, det er fornuftigt, at en forretningsorienteret chef overtager.

"Da jeg startede på Jubii havde vi større lønudgifter, end vi havde omsætning. Vi havde 200 fastansatte, mens vi i dag har 26. Alligevel er vores omsætning i kraftig vækst, og vores trafik er dobbelt så høj," konstaterer han.

Computerworld kigger i disse uger på nogle af de arketyper, der præger it-branchens direktør- og bestyrelsesgange. Udover forretningsmanden kigger vi på nørden, iværksætteren og den rastløse, der skifter fra direktørjob til direktørjob.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere