Borgerne er taberne i den åbne formatkrig

ComputerViews: Helge Sanders offentlige dobbeltstrategi for dokumentformater er en sejr for Microsoft, og kommer til at cementere softwaregigantens markedsdominans.

ComputerViews: Når Videnskabsministeren nu lægger op til, at der fremover skal eksistere to åbne dataformatstandarder i det offentlige Danmark – Microsofts Open XML og det konkurrerende ODF fra en alliance af open source-leverandører – så er der langt fra tale om en ny situation.

Det er blot atter en triumf for Microsoft i kampen om de datastandarder, der reelt styrer markedet markedet for offentlig software.

Allerede tilbage i slutningen af 2003 lykkedes det Microsoft at få videnskabsminister Helge Sander til at smile og trykke virksomhedens europæiske topchefer på næverne, mens han erklærede den ministerielle støtte til den åbne standard XML, som Microsoft pegede på kunne bruges til at gemme data i Microsofts dengang funklende nye officepakke Office 2003.

Sameksistens

Hensigten med Microsofts initiativ i 2003 var, at kritikken af virksomhedens lukkede formater skulle forstumme.

Microsoft lagde tilsyneladende op til en slags sameksistens mellem leverandørejede produkter som Microsoft Office, der fortsat bygger på proprietære filformater, og fri software som OpenOffice-pakken og andre produkter med åbne filformater og XML-understøttelse.

Og efterfølgende kunne man opleve Microsoft bruge den danske model i reklameøjemed i resten af verden, mens danske embedsmænd figurerede i Microsoft-reklamer eller efterfølgende skiftede den ministerielle ansættelse ud med et job hos Microsoft.

Det arrangement købte Microsoft tid til at udforme en strategi, som skulle imødegå presset for at åbne virksomhedens proprietære dataformater.

Og sidste år kom Microsofts åbne dataformat så.

Open source-verdenen kunne ikke klokkeklart forklare, hvorfor de var så utilfredse med det.

Det er indiskutabelt avanceret og rummer tonsvis af dokumentation, kan man klandre det?

To inkompatible formater

Det er imponerende, at det allerede sidste efterår lykkedes Microsoft at formå IT- og Telestyrelsen til at pege på, at Microsofts åbne format skal sameksistere med det konkurrerende ODF.

Det offentlige it-Danmark tegner altså til at blive begavet med to inkompatible åbne formater.

Som en lille krone på Microsofts værk lykkedes det fornylig at invitere toppen af poppen af danske open source-folk til eksklusivt møde med Steve Ballmer under hans visit i Danmark.

Open source-folkene accepterede invitationen under løfter om fortrolighed.

Så kan der efterfølgende opstå konspirationsteorier og rygter om, hvad der mon blev givet hånd på og - set fra Microsofts synspunkt – i bedste fald skabe splid og splittelse i den i forvejen brogede open source-verden.

Markedskrig

De aktuelle åbne standarder er i høj grad et resultat af en markedskrig, som har bølget i årevis mellem dominerende Microsoft og konkurrenter som IBM, Sun Microsystems, Novell og andre open source-funderede firmaer.

Men taberne ved den danske offentlige værdirelativisme, som konkluderer at to konkurrerende åbne formater er et fedt, er borgerne.

De må leve med de dyre følger af formatkrigen.




IT-JOB

Københavns Professionshøjskole

Nytænkende og agil IT-projektleder

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator

Politiets Efterretningstjeneste

Netværks- og/eller firewallspecialister til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere