De konservatives kurs skifter, som vinden blæser i sagen om jobkarteller, hvor arbejdsgivere i al hemmelighed via hemmelige aftaler hindrer deres ansatte i at skifte jobs.
Den ene dag tordner partiet mod alle jobkarteller,, og den næste dag vil partiet kun forbyde de hemmelige af slagsen.
For blot fem måneder siden lagde den konservative skatteordfører Jakob Axel Nielsen klart afstand til både de hemmelige og ikke-hemmelige jobkarteller.
"Ofte er aftalerne hemmelige for lønmodtagerne, hvad der i sig selv gør aftalerne uacceptable, men for mig er det ikke det værste. Det, der for mig er altafgørende for, at vi fra politisk hold ikke skal acceptere jobkarteller er, at der er tale om aftaler mellem to parter (de to virksomheder) som begrænser en 3. part, nemlig lønmodtagerne," skrev skatteordføreren i en kronik i Nordjyske Stiftstidende i december 2006.
Men partiet har alligevel ikke tænkt sig at forbyde alle jobkartellerne.
Næstformand:Klar kurs
Nuværende arbejdsmarkedsordfører og næstformand hos de konservative, Lars Barfod, forklarer, at partiet nu kun vil forbyde de hemmelige aftaler.
De Konservative tilslutter sig det lovforslag fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), som skal førstebehandles i Foketinget i dag onsdag.
"Der er ikke tale om en kovending fra vores side. Vi tager første skridt nu med at forbyde de hemmelige aftaler, men jeg kan let forestille mig, at vi senere vil forbyde de ikke-hemmelige aftaler også. Men nu skal de først frem i lyset," siger han.
Lars Barfod forklarer, at De Konservative fortsat ikke bryder sig om aftaler, der hæmmer mobiliteten på arbejdsmarkedet.
Partiet kan dog se det rimelige i aftalerne på nogle få områder som for eksempel inden for vikarbranchen.
"Vi lytter til alle de henvendelser, vi får, og yderligere regulering og stramning af loven kan komme på tale i fremtiden," siger han.
Fastholder kritik
Også Jakob Axel Nielsen fortæller til Computerworld, at loven er et skridt i den rigtige retning.
"Jeg støtter den 100 procent", siger han.
Samtidig fastholder han, at jobkarteller, som medarbejderne kender til, sætter barrierer op for borgernes frie ret til næring og svækker mobiliteten på arbejdsmarkedet.
Han mener derfor, at den "smukkeste juridiske løsning" havde været en ændring af aftaleloven.
"På den måde vil man kunne komme alle aftalerne til livs," siger han.
Lavede selv aftaler
Under sagen om jobkarteller har De Konservative hidtil kun markeret sig ved få lejligheder.
Det skete bland ande,t da Jakob Axel Nielsen overfor Computerworld afslørede, at han som advokat havde indgået en hemmelig jobkartel-aftale for Sonofon.
En udtalelse han siden har lagt afstand til med henvisning til sin fortrolighedsforpligtelse overfor sine daværende klienter.
Han står dog ved, at han indgik en række hemmelige jobkartel-aftaler i sin tid som advokat.