Fagforeninger: Hjorts ændring af kartel-lov er en hån

De ændringer af loven mod de hemmelige jobkarteller, som Claus Hjort Frederiksen har præsenteret tirsdag, er så ubetydelige, at fagforeningerne kalder det en hån.

En hån mod fagforeningerne på en 1. maj.

Sådan betegner fagforeningerne beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens udmelding om at han vil stramme loven, der forbyder de hemmelige jobkartel-aftaler.

Ministeren vil blandt andet sørge for, at arbejdsgiverne skal dokumentere, at de har oplyst medarbejderne om jobkartel-aftaler.

Men fagforeningerne er mildt sagt utilfredse med ændringen.

"Det er en hån mod fagforeningerne her på 1. maj. Det er et plaster på en pulsåre, der bløder for fuld styrke," siger pressechef Michael Krag-Svendsen fra Business Denmark.

Tom retorik

Han forklarer, at forslaget hverken sikrer medarbejderne nogen kompensation eller angiver, om arbejdsgiverne skal betale en bøde, hvis de undlader at oplyse medarbejderne om aftaler.

"Det er tom retorik. Arbejdsgiverne kan fortsat indgå de her aftaler, og vi ved ikke, om det blot vil koste dem 100 kroner i bøde, hvis de "glemmer" at fortælle medarbejderne om aftalen,", siger Michael Krag-Svendsen.

Også faglig leder Hanne Lykke Jespersen fra Prosa kalder forslaget indholdsløst.

"Det står fortsat arbejderne frit at lave disse aftaler og medarbejderne er ikke sikret nogen form for kompensation", siger hun.

Revision er lig glemmbog

Samtidig har fagforeningerne kun et skuldretræk til overs for, at loven skal revideres om to år, for at se om der er lavet for mange aftaler.

"Vi så med loven om kunde og konkurrenceklausuler, at der også var en revision af loven, men intet skete. Det vil med garanti blive det samme her," siger Michael Krag-Svendsen.

Hanne Lykke Jespersen mener, at revisionen blot er sat ind for at få alle til at glemme sagen.

"En revisionsparagraf sikrer ikke en ordentlig lovgivning, men skal forsøge at skaffe beskæftigelsesministeren ro i 2 år og derefter drømmer han om glemmebogen," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere