Bankerne er de rette til at administrere fremtidens digitale signatur, efter at TDCs nuværende aftale med staten udløber i 2008.
I løbet af året skal aftalen med TDC genforhandles, og står det til den netop afgåede administrerende direktør for Lån & Spar Bank, Peter Schou, skal de danske banker gøre alt for at gafle ordren.
”Bankerne var ikke særligt kvikke, da der blev forhandlet digital signatur sidste gang og ordren gik til TDC," siger Peter Schou i et interview med Computerworld.
Han mener, at der derfor nu påhviler den samlede banksektor et meget stort samfundsansvar i at gøre sig attraktiv.
"Banksektoren skal gøre sig så attraktiv, at den digitale signatur fremover bliver spredt ud på en sikker måde via Dankortet eller Home Banking”, siger han.
Bankerne kan sikre større udbredelse
It-frontløberen Peter Schou blev tidligere på året hædre med e-handlen ærespris for sit store og personligt engagement i udviklingen af innovative bankløsninger i Lån & Spar Bank.
Det har været løsninger, der med tiden er blevet standard hos alle finansvirksomheder.
Ifølge Peter Schou vil en bankløsning ikke blot give en langt større og mere sikker udbredelse af den digitale signatur end i dag, fordi den i givet fald kan distribueres til 3,2 millioner danskere via Dankortet. TDCs digitale signatur nået ud til ca. 800.000 danskere.
Analyser fra Foreningen af Danske Internethandlende (FDIH) har tidligere vist, at der årlige besparelser for samfundet på fem-seks milliarder kroner årligt ved en total udbredelse af den digitale signatur.
Sidegevinsten er et teknologisk løft
Som en væsentlig sidegevinst vil en bankbåret løsning også sikre den finansielle sektors opbakning til Dankort og oven i hatten give det det nuværende chip-Dankort et tiltrængt teknologisk løft.
”Vi har i øjeblikket den mindste teknologiske fællesnævner på Dankortet. Lige nu har vi med den digitale signatur chancen for at ændrer på det. Hvis man ikke ændrer på det, ender Dankortet som en Trabant ingen gider videreudvikle på”, siger han med henvisning til, at den politiske aftale om Dankortet lægger store begrænsninger på bankernes mulighed for at dække Dankortets driftsomkostninger.
Derfor ser man også, at bankerne – inklusive Lån & Spar Bank selv – i øjeblikket har sat turbo på udbredelsen af forskellige kreditkort.
Mere avanceret Dankort
”Men hvis bankerne fik den digitale signatur skulle de så betale for udviklingen af et mere avanceret Dankort mod at få en klikafgift, ”, siger han.
Han peger på, at der med de store betalingsstrømme er masser af muligheder for at finde en business case, der tilfredsstiller både samfundet og bankerne.
Peter Schou mener også, at det dybest set er logisk, at dem, der har opbygget den danske finansielle infrastruktur – nemlig bankerne – også er dem, der får økonomisk udbytte af den danske digitale signatur.
”Som det er nu, går TDCs indtægter fra den digitale signatur videre til TDCs amerikanske ejere. I virkeligheden taler vi om, at vi betaler til amerikanske pensionister, når vi bruger den digitale signatur i Danmark. Det synes jeg er dybt godnat."
Læs et længere interview med Peter Schou i papirudgaven af Computerworld på fredag.