100-dollar pc er et innovationsikon for hele verden

Leder: XO er et ikon for innovation, der har kortsluttet den gængse opfattelse af, hvad en bærbar pc er. Et land som Danmark bør gå forrest med indkøb af XO'er i stor stil.

Computerworld mener: Lækker og teknologisk banebrydende.

100-dollar-pc'en XO er meget mere end det uddannelsesprojekt, ophavsmændene udråber den til.

XO er et ikon for innovation, der har kortsluttet den gængse opfattelse af, hvad en bærbar pc er.

Det er lykkedes ophavsmanden Nicholas Negroponte og organisationen One Laptop Per Child (OLPC) at få mange gode it-kræfter til at tænke helt nyt og skabe et banebrydende teknologisk produkt. Til en pris, der gør produktet ideelt til at bygge bro over den digitale kløft mellem verdens rige og fattige lande.

Ud til ny gruppe brugere

Hvad enten prisen på computeren bliver 150 eller 100 dollars, er den velegnet til projekter, der bringer informationstionsteknologien og dermed undervisning, kommunikation og udvikling ud til en helt ny gruppe brugere.

XO kan ikke erstatte mad og vand, men derimod sænke prisen på viden og kompetencer, der hvor behovet er størst.

Og nytænkningen i XO er lige så velegnet i danske klasseværelser til at skabe fundamentet for en klassisk digital dannelse.

Strømforsyning er et eksempel på nytænkningen i XO, der er lige nyttig i klasseværelser over hele verden.

10 minutters drift for hvert minuts arbejde med håndsvinget er en genial ide kombineret med ekstremt fokus på energiforbrug i alle dele af computeren.

Mesh-routing-teknologien er et andet eksempel. Selv i lande med masser af internetudbydere virker tankegangen om peer-to-peer-netværk helt rigtig til kommunikation blandt børn i uddannelsesinstitutioner.

Softwaren er et tredje eksempel. Et Linux-styresystem og en pædagogisk og intuitiv brugergrænseflade giver adgang til al den nødvendige internet-software og tekstbehandling uden et eneste betalingsprodukt.

XO er udviklet og testes i en række tredjeverdenslande lige nu.

Så set gennem it-brillerne er projektet allerede en succes for idefolkene på Massachusetts Institute of Technology.

Ikke udelt begejstring

Men Nicholocas Negroponte vil jo netop ikke vurderes gennem it-brillerne, for One Laptop Per Child er et uddannelsesprojekt.

Der er dog langt fra udelt begejstring for uddannelsesprojektet fra den traditionelle gruppe af eksperter og organisationer, der beskæftiger sig med udviklingshjælp.

Mest interessant er kritikken fra Knut Foseide, der er direktør for norske Fair.

"I vores skoler har regeringen jo heller ikke købt computere til alle børn," siger han og understreger, at XO-målgruppen mellem 6 og 12 år er direkte uetisk, fordi det er usikkert, om computeranvendelse overhovedet er godt for børn i den alder.

Men XO er jo netop et værktøj, der gør det muligt at udvikle it-kompetencer og uddanne med et sundt og naturligt forhold til computeranvendelse.

Og lande som Danmark bør gå forrest med indkøb af XO'er i stor stil.

De skal bruges i nye digitale udviklingsprojekter, der både omfatter vores egne skoler og skoler i udviklingslande.

For der er lige så meget brug for nytænking i de projekter, der skal bruge XO, som der er i selve computeren.

Danmark har både den pædagogiske viden og den erfaring med bistandsprojekter, der skal til for at kombinere processerne i digital læring, internettet og produkter som XO.

Men det er nødvendigt med en nytænkende alliance mellem interessenter som skoler, kommuner, bistandsorganisationer og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), hvis Danmark skal træde i karakter som internationalt innovationsikon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere