EU-copyrightlov truer ISP’erne

Internetudbyderne kan komme i fedtefadet, hvis deres kunder deler copyrightbeskyttet indhold. Det er konsekvensen af et direktiv fra EU, som netop nu er i behandling.

Computerworld News Service: Nogle parlamentsmedlemmer vil begrænse direktivet, så det kun omfatter de brud på ophavsretten der er sket i kommercielt øjemed.

Med andre ord kan en teenager ulovligt downloade tusindvis af sange og dele dem videre, uden at det kan få retslige konsekvenser.

Modstanderne raser over, at direktivet er begrænset til de lovbrydere, som vil tjene penge på ulovlighederne.

De mener, at begrænsningen gennemhuller loven og udstiller EU som hyklere, fordi både EU og USA tidligere har kritiseret Kina for en tilsvarende lovgivning.

Begrænsningen af direktivet til kun at gælde brud på ophavsretten med økonomisk vinding for øje blev tilføjet i sidste måned, da direktivet blev diskuteret af parlamentet.

Siden hen har den liberale gruppe i Europa-Parlamentet talt for at få tilføjelsen sløjfet.

Uklar lovgivning

En række forbrugerorganisationer, herunder Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII), har skrevet til parlamentsmedlemmerne og bedt dem om at ignorere den liberale gruppes forslag.

Forbrugerorganisationerne mener, at direktivets rækkevidde bliver for uigennemsigtig.

”Det er et forfærdeligt forslag. Hvordan skal domstolene håndtere denne usikkerhed? I sidste instans kan det ende med at EF-Domstolen skal afgøre det. På den måde bliver der vedtaget et direktiv, som vi ikke kender omfanget af,” siger analytiker i FFII Ante Wessels.

En anden kontroversiel del af direktivudkastet handler om at understøtte eller incitere såkaldte IP-lovbrud.

Her er formuleringerne uklare, mener flere i it-branchen. Når der er store sanktioner i udsigt, så vil det afskrække folk, især i softwarebranchen, fra at være innovative.

Rammer internetudbyderne

I teorien kan ethvert netværk være ulovligt, hvis det formidler materiale, der bryder ophavsretten.

En internetudbyder kan udføre en ulovlig handling, hvis en af kunderne overtræder ophavsretten.

Samtidig kan en softwareudvikler blive ramt, hvis han eller hun uden hensigt kommer til at bryde en anden udviklers copyrigth.

I realiteten vil loven ikke gøre den store forskel, da mange af landene i EU allerede har sanktioner mod ip-relateret kriminalitet. Direktivet vil harmonisere reglerne i EU, siger de parlamentsmedlemmer, der er tilhængere af direktivet.

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere