Erhvervsadvokat Peter Herskind forudser en stigning i antallet af jobkarteller i fremtiden.
Den megen debat og blåstemplingen af de ikke-hemmelige aftaler gør, at virksomhederne nu vil overveje at lave aftaler.
"Mit gæt er, at jobklausuler nu bliver mere almindelige end før dommen i efteråret (red. retssag mellem WM Data og Neoprocess)", siger Peter Herskind, der er specialist i it-ret.
Boomerang mod fagforeninger
Advokaten ser det som en positiv udvikling, at flere virksomheder nu vil overveje, hvordan de beskytter deres aktiver på linie med patentrettigheder og ophavsrettigheder."
"Det gælder i særdeleshed de virksomheder, der lever af at sælge de ydelser, der væsentligst er til stede i medarbejdernes hoveder," siger han.
Peter Herskind påpeger i øvrigt, at fagforeningernes voldsomme lobby-arbejde nu rammer dem som en boomerang, da fagforeningerne har skabt megen omtale om sagen.
Frygter voldsom stigning
Mens Peter Herskind ser en positiv udvikling, ser eu-parlamentariker Ole Christensen fra Socialdemokraterne det som en ulykkelig udgang.
"I en tid, hvor der både i Danmark og i EU er stort fokus på mobilitet og fleksibilitet, er det helt oldnordisk at tillade, at virksomheder stavnsbinder medarbejderne. Hvis Claus Hjorts forslag ikke bliver stoppet, forventer jeg en voldsom stigning i antallet af offentligt-kendte job-klausuler." siger medlemmet af europaparlamentets beskæftiglesesudvalg.
I samarbejde med tidligere statsministeren Poul Nyrup Rasmussen vil han tage sagen om jobkarteller op i EU.
De to er nemlig overbeviste om at aftalerne – også de ikke-hemmelige - strider med EU-lovgivningen.
"Jeg mener, at de strider mod arbejdskraftens frie bevægelighed i EU," siger Ole Christensen.