Kritik: Ny lov vil skabe boom i antallet af jobkarteller

Ekspert forudser et boom i antallet af jobkarteller, fordi den nye jobkartel-lov blåstempler de ikke-hemmelige aftaler, der hindrer medarbejdere i at skifte jobs

Erhvervsadvokat Peter Herskind forudser en stigning i antallet af jobkarteller i fremtiden.

Den megen debat og blåstemplingen af de ikke-hemmelige aftaler gør, at virksomhederne nu vil overveje at lave aftaler.

"Mit gæt er, at jobklausuler nu bliver mere almindelige end før dommen i efteråret (red. retssag mellem WM Data og Neoprocess)", siger Peter Herskind, der er specialist i it-ret.

Boomerang mod fagforeninger

Advokaten ser det som en positiv udvikling, at flere virksomheder nu vil overveje, hvordan de beskytter deres aktiver på linie med patentrettigheder og ophavsrettigheder."

"Det gælder i særdeleshed de virksomheder, der lever af at sælge de ydelser, der væsentligst er til stede i medarbejdernes hoveder," siger han.

Peter Herskind påpeger i øvrigt, at fagforeningernes voldsomme lobby-arbejde nu rammer dem som en boomerang, da fagforeningerne har skabt megen omtale om sagen.

Frygter voldsom stigning

Mens Peter Herskind ser en positiv udvikling, ser eu-parlamentariker Ole Christensen fra Socialdemokraterne det som en ulykkelig udgang.

"I en tid, hvor der både i Danmark og i EU er stort fokus på mobilitet og fleksibilitet, er det helt oldnordisk at tillade, at virksomheder stavnsbinder medarbejderne. Hvis Claus Hjorts forslag ikke bliver stoppet, forventer jeg en voldsom stigning i antallet af offentligt-kendte job-klausuler." siger medlemmet af europaparlamentets beskæftiglesesudvalg.

I samarbejde med tidligere statsministeren Poul Nyrup Rasmussen vil han tage sagen om jobkarteller op i EU.

De to er nemlig overbeviste om at aftalerne – også de ikke-hemmelige - strider med EU-lovgivningen.

"Jeg mener, at de strider mod arbejdskraftens frie bevægelighed i EU," siger Ole Christensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere