Russisk regering vil have liv i halvdød chip-industri

Den skrantende russiske halvleder-industri har nærmest ikke udviklet sig siden 1990. Nu får den støtte fra det russiske industriministerium, der sigter efter at gøre Rusland selvforsynende.

Computerworld News Service: Under en teknologikonference i Moskva i sidste uge gav departementschef i det russiske industriministerium, Yuri Borisov, sin opbakning til at støtte de russiske halvlederproducenter, der nærmest ikke eksisterer længere.

Kernen i hans tale var, at den bedste måde at hjælpe den nærmes ruinerede industri til at komme på fode er at garantere at staten vil være kunde.

Resten kan virksomhederne selv klare.

”Siden de tidlige 1990’ere har der ikke været nogen opmærksomhed på elektronikindustrien, og resultatet ser vi i dag. I 1980’erne var det teknologiske efterslæb på to generationer plus fem år. I dag er vi adskillige generationer bagud og efterslæbet er på gud ved hvor mange år,” siger Yuri Borisov.

Han gjorde også opmærksom på, at regeringen gennem de seneste to år har haft øget fokus på mikroelektronik-industrien.

Sidste år vedtog regeringen en elektronik-udviklingsplan og tilsluttedes sig et særligt program for udviklingen af elektroniske komponenter frem til 2011.

Starter forfra

Halvlederindustrien i Rusland skal nærmest starte helt forfra.

I dag har Rusland kun en fabrik der fungerer.

Den anvender en 0,5 micron proces og arbejder for særlige kunder. Den hører under det russiske videnskabsakademi.

Ifølge Borisov kan man ikke kalde produktionen for rigtig fabriksproduktion.

Det betyder, at det russiske behov for halvledere skal dækkes af import. Det gælder også for det militære segment.

Kun 30 procent af militærets behov kan dækkes inden for landets grænser. Derfor mener regeringen at det er et problem, der har betydning for den nationale sikkerhed.

Importerer næsten det hele

Ifølge Borisov er det samlede marked for mikroelektronik på knap 7,5 milliarder og den russiske andel er på tre procent. Fremskrivninger viser at nye markeder vil dukke op og give de russiske chip-fabrikanter en chance.

Det statslige program kan måske fungere som katalysator for mikroelektronik-industrien.

Det er på områder som elektronisk id, pas og sygesikringskort.

”Min indstilling er, at markedet for elektronisk id er en niche for de russiske fabrikanter og udviklere. Det handler om at lagre personlige data, det handler om mennesker og det skal beskyttes,” siger Borisov.

Målet er at komme op på 50 procent af markedet for de russiske virksomheder der opererer indenfor såkaldte særlige markeder og op til 15 procent inden for de civile markeder.

Staten vil støtte med knap fem milliarder frem til 2011. Godt halvdelen vil gå til forskning- og udviklingsprojekter. Der er afsat 1,5 milliard til at moderne designfaciliteter.

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere