Artikel top billede

Sådan kommer du godt i gang med Linux, del 1

Har du altid kun brugt Windows, men haft et ønske om at prøve Linux? Computerworld hjælper dig på vej. Læs første kapitel af Computerworlds guide til, hvordan du kommer i gang.

Del 1: Distribution Når du tager springet fra Windows til Linux er den første store udfordring at vælge en distribution blandt de flere hundrede, man kan vælge mellem.

I skrivende stund er der 359 forskellige distributioner ifølge DistroWatch.com.

Hver distribution er forskellig fra hinanden. Men de bygger alle på den samme centrale “kerne”, som blandt andet sørger for at håndtere processer samt at understøtte printer, scanner, mus, tastatur og så videre.

Forskellen ligger blandt andet i, hvilken grafisk brugerflade, der benyttes, og hvilken software der er en del af distributionen.

Ingen panik

Men gå ikke i panik. Som nybegynder i Linux-verdenen er der nogle få distributioner, der er bedre egnede end andre til at starte med.

Jeg har selv prøvet Ubuntu, openSUSE og PCLinuxOS og foretrækker klart sidstnævnte. Ubuntu benytter skrivebordsmiljøet Gnome, mens de to andre benytter KDE.

Gnome er et forholdsvis enkelt skrivebordsmiljø, der er designet til at være nemt at overskue.

KDE har langt flere features, men kan også hurtigt blive forvirrende. Til gengæld er der bedre muligheder for at tilpasse skrivebordsmiljøet til din egen smag.

Personligt er jeg glad for at have startet med Ubuntu og Gnome. Men efterhånden som jeg blev mere fortrolig med Linux, er jeg begyndt at foretrække KDE.

I sidste ende er det dog et spørgsmål om smag.

Prøv dig frem

Erfaringerne i denne artikelserie bygger på de tre ovennævnte distributioner.

Andre store distributioner, der skulle være forholdsvis begyndervenlige, er blandt andet Mint, Fedora og SimplyMepis.

Hvilken der passer til netop dig, finder du dog kun ud af ved at prøve dig frem. Der findes et hav af hjemmesider og internetforums, der kan hjælpe med at danne et overblik.

Læs anden artikel i serien onsdag, hvor vi skal kigge på installation.

Siden 1. februar 2007 har forfatteren til disse linjer eksperimenteret med Linux set fra en Windows-brugers synspunkt. Resultatet har kunnet følges i Linux-bloggen på computerworld.dk. Denne artikelserie bygger på disse erfaringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere