Data-lærere bekymrede over gymnasie-reform

Gymnasiernes Datalærerforening er bekymret for faget datalogis fremtid i gymnasiet. Politikere opfordrer til at "slå koldt vand i blodet"

Gymnasiereformen kan betyde, at færre elever lærer at programmere.

Gymnasiernes Datalærerforening frygter nemlig, at færre elever får muligheden for at læse datalogi.

"I datalærerforeningen er vi bekymrede for fagets fremtid. Vi oplever et misforhold mellem regeringens og de øvrige partiers udtalelser om Danmark som førende it-nation og så en uddannelsesreform, der ser ud til at gøre det vanskeligere at få vores elever til at beskæftige sig med faget," siger Knud Ole Reffstrup, formand for Datalærerforeningen.

Med gymnasiereformen skal eleverne vælge studieretninger, og datalogi er kun meget få steder med i en studieretning.

Der vil fortsat være valgfag i gymnasiet, men væsentlig færre.

Derfor frygter Knud Ole Reffstrup, at meget få vil vælge datalogi, der kun er på c-niveau, mens mange andre valgfag er på b-niveau.

Faldende elevtal

Frygten kommer oven på en årrække med generelt faldende elevtal på datalogi.

I 2002 havde 1.467 gymnasieelever datalogi som valgfag.

I 2005 var tallet 901.

Der findes ingen tal for antallet af elever med datalogi efter reformen, men Gymnasieskolernes Rektorforening bekræfter, at små fag generelt kan få det svært med den nye reform.

Foreningens sekretariatschef, Steen Kildegaard, peger dog især på de nye taxameterregler som årsagen til nedgangen. Det kan i fremtiden blive økonomisk svært for gymnasierne at oprette hold med under ti elever.

For tidligt at reagere

Til gengæld mener Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini, at det er alt for tidligt at spå om datalogiens mulige død.

Hun sammenligner bekymringen for datalogi med bekymringen for naturfagets fremtid.

"Allerede da gymnasiereformen begyndte, mente nogen, at langt færre ville vælge naturfag, men det viste sig, at det var der ikke. Når første generation under den nye reform er færdig om halvandet år vil vi se, om det er rigtigt, at færre vælger datalogi, og om der skal der ske justeringer," siger uddannelsesordføreren.

Gymnasieskolernes Rektorforening vil også vente på flere erfaringer, ligesom De Konservatives uddannelsesordfører Charlotte Dyremose og Venstres uddannelsesordfører Tina Nedergaard.

"Vi følger løbende effekterne af gymnasiereformen, men vil ikke lave ændringer hele tiden," siger hun.

Uddannelsesordførerne lægger dog også meget vægt på, at gymnasiereformen gerne skal øge brugen af it i alle andre fag.

"Flere elever vil formentlig vælge datalogi som valgfag, når it bliver integreret i det almindelige undervisningsforløb," siger Charlotte Dyremose.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere