Professionshøjskoler kræver markant ledelse

Det kræver en markant ledelsesindsats, når 17 CVU'er til nytår skal lægges sammen. Regeringen har lagt op til en en-strenget ledelses-struktur, men det er ikke nok. Der er brug for mere bredde.

1. januar 2008 bliver de 17 Centre for Videregående Uddannelse (CVU’er) samlet i syv store professionshøjskoler.

Formålet med fusionerne er at styrke de mellemlange videregående uddannelser, fordi flere af dem har haft faldende ansøgertal og gennemførelsesprocenter.

Mere end 60.000 studerende og over 6.000 undervisere bliver påvirket af reformen, som omfatter så forskelligartede uddannelser som lærer, diplomingeniør, sygeplejerske, pædagog, fysioterapeut, socialrådgiver og jordmoder.

Store ledelses-udfordringer

Nogle af fusionerne ligger fast, men på ingeniørområdet blev der skabt mulighed for, at institutionerne de næste syv år stadig selv beslutter, hvem man skal arbejde sammen med, og hvordan samarbejdet skal organiseres og ledes.

Reformen medfører også massive ledelsesudfordringer.

De meget forskellige uddannelser skal styrkes fagligt og miljømæssigt samtidig med, at man skal udnytte det fornyelses- og synergipotentiale, der ligger i af føre dem sammen.

Her er det vigtigt, at man finder samarbejdspartnere, der kan skabe både ligeværdighed og et reelt synergipotentiale.

Det kræver, at parterne ikke er for forskellige i størrelse, og at der er grundlag for faglige samarbejder som eksempelvis mellem de merkantile uddannelser ingeniøruddannelserne og sundhedsuddannelserne.

Regeringen har lagt op til en enstrenget ledelsesstruktur, hvor professionshøjskole-bestyrelserne fungerer som de øverste myndigheder.

Smidige fysiske rammer

Bestyrelserne skal varetage den overordnede og strategiske ledelse samt sikre uddannelsernes kvalitet og udvikling.

Ledelsen får til opgave at etablere smidige fysiske rammer for kerneaktiviteterne og skabe mulighed for spredning af administrative opgaver uafhængigt af geografiske bindinger.

Jeg tror ikke, at en enstrenget ledelsesstruktur er nok.

En ledelse, der sikrer, at hvert enkelt uddannelsesbehov og fokus kan tilgodeses, kræver mere end bredde i bestyrelsessammensætningen.

Vi skal have bestyrelser og studierektorer for den enkelte uddannelse med fagligt og økonomisk ansvar for disse. Selvfølgelig skal der være en bestyrelse og ledelse for den samlede organisation.

Men denne ledelse bør ikke have det detaljerede ansvar for den enkelte uddannelse.

Forskellige professioner skal forsynes med kvalificerede medarbejdere fra disse uddannelser, og det sker ikke uden fokus på såvel den enkelte uddannelse og på samarbejdet.

Det er en særlig udfordring at lede en organisation med meget heterogene subkulturer og forskellige pædagogiske og faglige resultatbundlinjer.

Professionshøjskolen er en institution for videregående uddannelser med fokus på uddannelse af studerende, som skal ansættes inden for bestemte brancher eller i professioner.

Ingeniørfaget er en profession, der hovedsageligt sigter mod ansættelse inden for det private erhvervsliv. Sundhedsuddannelserne samt pædagog- og læreruddannelserne er primært rettet mod den offentlige sektor.

Professionshøjskolerne skal afspejle denne forskelligartede struktur.

Samtidig med, at eleverne skal bevare følelsen af et specielt tilhørsforhold til deres studie, må respekten for individualiteten ikke forhindre løsningen af den anden hovedopgave: At finde berøringsflader mellem involverede studieretninger.

Det er netop ikke formålet at gøre kulturerne ens, men at få dem til at inspirere hinanden.

Målet er at sikre, at vi skaber uddannelser med både tradi­tion, faglig fordybelse og banebrydende nytænkning, hvor folk er stolte af deres uddannelse og ikke tænker over, hvad de kunne eller burde have taget i stedet for!

Lars Goldschmidt er administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere