CorelDraw-pakke til de prisbevidste

CorelDraw må finde sig i at være lillebror til Illustrator og Freehand, og det bliver nok ikke anderledes. Med Corel Graphics Suite 11 får man til gengæld vektorgrafik, billedbehandling og flash-animationer til en særdeles rimelig pris. Og programmerne kan faktisk godt nå i øjenhøjde med de dyre alternativer.

Symboler

CorelDraw 11 er ikke ligefrem spækket med nyheder, men det kunne man heller ikke sige om de seneste udgaver af vektor-grafikprogrammerne Illustrator fra Adobe og Freehand fra Macromedia, som ellers dominerer scenen for vektor-grafik. Det er egentligt lidt snyd, for Illustrator og Freehand var to Macintosh-programmer, mens CorelDraw har sin fortid på pc'en.

Men Corel Graphics Suite er meget mere end bare CorelDraw. Udover tegneprogrammet indeholder grafiksuiten også animations­programmet Corel Rave, som kan skabe flash-filer, og billed­behandlingsprogrammet Corel Photo-Paint.

Derudover kommer pakken med en række fornuftige småværktøjer, så som Corel Trace, der kan skabe vektor-baserede konturer ud fra pixel-baserede billeder, som det kendes fra eksempelvis Adobe Streamline.

Symbolske ændringer
Den største enkeltstående nyhed i CorelDraw 11 er muligheden for at oprette symboler, en funktion som konkurrenterne allerede har.

Symboler er blot grafikker gemt i et bibliotek, og det er der egentlig ikke den store mystik i. Symboler har en stor betydning i komprimerede slutformater som flash (SWF) og PDF.

Her kan symboler reducere omfanget af filerne væsentligt, da symbolet kan anvendes mange gange, uden at det forøger størrelsen. I de fleste formater kan symbolerne tillige skaleres og transformeres, hvilket øger symbolernes anvendelighed.


Ellipser kan tegnes med tre klik - hvis man synes det er smart.

En række nye værktøjer er tilføjet, og nogle af de eksisterende værktøjer er forbedret. Det gælder værktøjerne Smudge, der tværer, og Roughen, som laver hakker i kanterne. De to værktøjer kan benyttes i forbindelse med tegneplader, hvor tryk og vinkel afspejles i den påførte effekt.

De nye værktøjer er variationer over de almindelige tegneværktøjer. En række værktøjer gør det muligt at tegne ellipser, rektangler og kurvesegmenter med tre klik, og to andre værktøjer er varianter af penne-værktøjet og polyline-værktøjet.

Photo-paint

Understøttelsen af det XML-baserede vektorformat SVG er forbedret, således at man kan gemme i komprimeret SVG (SVGZ), hvilket er uundværligt, hvis man skal publicere SVG-grafikkerne på web.

Det professionelle PDF/X-format understøttes, samt en række af PDF-formatets medfødte funktioner, hvilket skulle reducere størrelsen af PDF-filerne i forhold til tidligere versioner af CorelDraw.

De øvrige nyheder er på det jævne, så som ændringer i Align-Distribute-dialogen, som nu kan holdes åben, mens objekterne manipuleres.

Derudover ligner programmet sig selv, og lad os være helt ærlige: Programmet virker stadig lidt mere omstændeligt end de to dyre kolleger, Illustrator og Freehand. Men der er ingen tvivl om, at de tre programmers evner er stort set de samme.

Photo-paint 11
Selv om CorelDraw er det absolutte trækplaster i grafik-suiten, så er Corel Photo-paint absolut værd at skrive hjem om. Photo-paint er et pixelbaseret billedbehandlingsprogram som Photoshop, og programmet henvender sig tydeligvis til de professionelle brugere.

Den nye version af programmet kan med en vis retfærdighed beskrives som en Photoshop-klon, og en udmærket én af slagsen i øvrigt. Blandt nyhederne i Photo-paint er web-funktionerne image slicing, en gammel kending fra webgrafikprogrammer, og forbedret web-kompressionsmuligheder.

Øvrige nyheder i Photo-paint 11 er understøttelse af JPEG 2000-formatet, og hvis vi husker rigtigt, er programmet det første af de store grafikprogrammer, som understøtter dette format.

Masser af muligheder

Corel Rave 2
Som om det ikke skulle være nok med to selvstændige programmer til vektorgrafik og pixelmaps, indeholder CorelDraw Graphics Suite også flash-animationsprogrammet Rave, som nu skulle have fået styr på børnesygdommene.

Rave 1 havde nemlig et udmærket ry for dets udviklingsmiljø, men de SWF-filer, som programmet genererede, var vanvittigt store, hvilket gjorde programmet uegnet til web-brug.

Den nye version understøtter nu symboler, ligesom CorelDraw. Filstørrelserne ser umiddelbart også mere acceptable ud i den nye version. Tegneværktøjerne er i øvrigt de samme som i CorelDraw, og det er jo ganske smart, at man ikke skal lære et nyt sæt tegneværktøjer for at skabe flash-filer.

Programmet understøtter mange af de klassiske Macromedia Flash-behaviors, men Actionscript må man undvære.


Rave giver fornuftig hjælp til eksport af SWF-filer.

Masser af muligheder til prisen
Vi må indrømme, at set på funktionalitet, grænseflade og produktivitet, så bliver Corels ellers udmærkede produkter aldrig vores primære valg. Illustrator, Freehand, Photoshop og Flash er simpelthen bare bedre programmer.

Men hvis man kigger på prisen, så er sagen en ganske anden. Programsuiten er set til 4.951,- kroner uden moms, og hvis man sammenligner med de øvrige nævnte programmer, så er det nemt at se, at man får ganske meget for få penge.

Alle tre programmer har masser af funktioner, og hvis man kan leve med den lidt kluntede brugerflade, så er Corel Graphics Suite 11 et godt tilbud til de prisbevidste. Programmet findes til Windows 98, NT 4 og alle senere Windows-versioner samt Macintosh OS 10.1 og senere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere