Sveriges omdiskuterede planer om at overvåge al ind-og udgående internettrafik møder yderligere modstand.
Forslaget går ud på, at det svenske forsvars radioanstalt, som hidtil har aflyttet kommunikationen over satellitter, skal have lov til at scanne al datatrafik til og fra Sverige i jagten på blandt andet terror.
Og det får nu nabolandet Finland til at frygte for aflytning af landets teletrafik.
Store dele af de finske telefonsamtaler går nemlig igennem kabler i Sverige, og det får nu de finske myndigheder til overveje, om det bliver nødvendigt at stille krav om at teletrafikken skal sikres mod aflytning.
Lov om kommunikationshemmelighed
Finsk lov fordrer som udgangspunkt, at al kommunikation skal være hemmelig.
Og det er de finske myndigheders pligt at holde øje med at alle opfylder denne pligt, og kommunikation må ikke aflyttes i Finland.
Det betyder, at teleoperatørerne efter finsk lov har pligt til at sikre at de udbudte teletjenester ikke kan aflyttes, fortæller Harri Pursiainen fra det finske kommunikations-departement i Helsingfors til Sveriges Radio.
Problemet er nu, hvilken indflydelse de svenske planer om scanning af al datatrafik vil have på den finske lovgivning, eftersom en del af Finlands kontakt til resten af verden foregår gennem kabler i Sverige.
I næste uge fremlægger de finske teleoperatører overfor den finske pendant til IT-og Telestyrelsen en række krav om, hvad der skal gøres for fortsat at kunne opfylde loven om at samtaler skal være aflytningssikrede.
Kan koste firmaer dyrt
De finske teleoperatører frygter at finske kunder vil fravælge selskaber som kobler udlandssamtalerne igennem svenske kabler.
Det kan tvinge operatørerne til at bygge deres net om, så samtalerne kan gå uden om Sverige, og firmaerne frygter nu at det bliver dem som skal betale regningen.
Den svenske Rigsdag skal tage stilling til det omstridte lovforslag på torsdag.