Artikel top billede

It-producenter revser Danmark for miljø-svigt

Store it-selskaber som HP, Dell og Sony mener sammen med Greenpeace, at Danmark og 10 andre EU-lande svigter miljøet ved ikke at tilbyde et økonomisk incitament til producenter, der udvikler grønnere it-produkter.

Danmark svigter de miljøvenlige elektronikproducenter.

Så kontant er meldingen fra 22 af verdens producenter og forhandlere af it samt 12 ikke-statslige organisationer, heriblandt miljøorganisationen Greenpeace.

Sammen har de udsendt en appel til 11 medlemmer af EU - herunder Danmark - om at implementere og håndhæve den del af unionens elskrot-direktiv, der giver den enkelte producent det økonomiske ansvar for en sikker bortskaffelse af gammel elektronik.

"En af de primære årsager til at EU gjorde producentansvaret til en del af WEEE-direktivet var at give producenterne et incitament til aktivt at forbedre deres produkter, så det ville blive nemmere at genbruge. Vi støtter den ambition," skriver bagmændene, der blandt andre tæller HP, Dell og Sony.

Danmark deler regningen

12 medlemslande har allerede givet producenterne det økonomiske ansvar, mens Danmark og 10 andre nationer har valgt en anden model.

Det giver en skæv balance, da producenterne bliver ramt af forskellig lovgivning og regninger, alt efter i hvilke lande, de driver forretning.

I Danmark har man satset på en fælles indsamlingsordning, der giver producenterne et fælles ansvar.

Det betyder, at regningen bliver delt mellem alle deltagerne, der derfor ikke har nogen økonomisk interesse i at miljøforbedre sine produkter, mener producenter, forhandlere og organisationer.

"Danmark er endt i den forkerte klub og har svigtet ved
ikke at sikre det økonomiske incitament for virksomhederne. Connie Hedegaard (miljø-minister, Red)har nu muligheden for at gå hånd i hånd med store dele af elektronikbranchen i dens ønske om, at WEEE-direktivet implementeres, så det tager størst muligt hensyn til miljøet, " siger Henrik Pedersen fra Greenpeace Nordic.

Apple igen uden for det gode selskab

Greenpeace har i længere tid været på nakken af producenterne, for at få dem til at gøre deres produkter grønnere.

Det er især gået hårdt ud over Apple, der har været målet for flere demonstrationer. Apple glimrer da også ved sit fravær i den samlede udtalelse fra elektronikbranchen.

Det undrer ikke Henrik Pedersen fra Greenpeace Nordic, der mener ,at Apple forsøger at undgå Greenpeace.

"Apple vil ikke deltage. Vi har møder med selskabet, men det har desværre lagt en konfrontatorisk linie, og jeg tror dybest set, at Apple er irriteret over, at det er Greenpeace, der skal sætte dagsordenen," forklarer han.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra miljøminister Connie Hedegaard (K).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere