Google er begyndt at integrere selskabets populære landkort-service med dets litteratur-søgemaskine.
Det betyder, at man får mulighed for at lokalisere de steder, hvor fiktive personer fra bøger opholder sig.
Det nye er, at bøger der er opført på Googles Book Search nu kan indeholde en sektion, der hedder "Steder nævnt i denne bog."
Automatisk inddeling
Sektionen indeholder et kort , hvor prikker indikerer de steder, der er nævnt i teksten.
Under kortet er der en liste med navnene på stederne, som så har links til de sider de nævnes og et uddrag fra teksten.
Nogle af de bøger, hvis opslag indeholder denne nye service, er Tolstoys "Krig og Fred" og Jules Vernes "Jorden rundt på 80 dage".
- Man kan finde et kort, når vores teknik automatisk bestemmer, at der er tilstrækkeligt mange kvalitetssteder fra en bog at vise, lyder det fra David Petrou, Google-programmør på den officielle Book Search.
Kritik af bogsøgemaskine
Googles bog-søgemaskine er en af selskabet mest kontroversielle produkter og mål for anklager om krænkelse af copyrighten.
Forfattere og forlag har erklæret deres utilfredshed med Googles ide om at skanne bøger fra biblioteker, uden altid at bede copyright-indehaveren om lov.
Google mener, at proceduren er beskyttet af et princip om "rimeligt brug", fordi man kun fremviser små bidder fra copyright-beskyttede bøger.
Kritikere mener, at det under alle omstændigheder er ulovligt tage en digital kopi af en bog, gemme den på en server og skabe et komplet indeks over bogens indhold i forretningsøjemed uden forudgående tilladelse.
Oversat af Ditte Thøgersen