Svensk banksikkerhed under lup efter Nordea-angreb

Den svenske Finansinspektion strammer skruen om bankernes sikkerhed på nettet betydeligt efter Nordea-angrebet. For første gang overvejes det at gribe ind og opsætte konkrete regler for sikkerheden.

Trojaner-angrebet mod Nordea, som for nylig kostede Nordea otte millioner kroner i Sverige, får nu myndighederne til at granske banksikkerheden.

For første gang overvejer man at gribe ind over for bankernes sikkerhed, fordi trojaner-angrebene kan true den tillid som samfundet har haft til netbankerne.

- Det ville være en uholdbar situation hvis vi blev tvunget til at lukke denne service, siger Jan Hedqvist, som er senioranalytiker i Finansinspektionen (FI) til Computerworlds svenske søsterblad.

Ristriktioner er en mulighed

Det er Jan Hedqvist, som skal lede den undersøgelse af bankernes sikkerhed på nettet, som nu sættes i gang af Finansinspektionen.

Det er meningen, at en undersøgelse af både systemernes funktionalitet og sikkerhed skal lede frem til et regelsæt om, hvilke systemer, der skal være tilladte at bruge.

Første skridt på vejen bliver at kortlægge de svenske bankers tjenester på nettet.

Ifølge Jan Hedqvist er det ikke udelukket, at Finansinspektionen fremover vil kræve et vist sikkerhedsniveau af netbankerne.

- Men når vi ikke har givet råd om bestemte tekniske løsninger tidligere skyldes det, at vi ikke vil sætte en kæp i hjulet for udviklingen. Men vi kan til enhver tid stille krav om, at sikkerheden skal være toptunet, siger Jan Hedqvist.

Ifølge Jan Hedqvist er det heller ikke umuligt at kræve en bestemt sikkerhedsstandard opfyldt hos bankernes kunder.

Eksempelvis er det ikke umuligt at forestille sig, at kunder med dårlig sikkerhed på hjemmecomputeren kun kan bruge få af bankens online-tjenester, og at disse ikke inkluderer overførsel af penge.

Vil informere kunder om sikkerhed

Det er også på tale at indlede samarbejde med den svenske pendant til DK-Hostmaster om mulighederne for at sikre bankernes sider på nettet med specielle domænenavne.

Finansinspektionens undersøgelse af de svenske netbankers sikkerhed bliver udført i samarbejde med den svenske pendant til Finansrådet.

Det første møde med repræsentanter fra de store banker blev holdt i torsdags, og her blev sikkerhedsspørgsmålet igen taget op.

De største banker ventes indenfor kort tis at informere kunderne om vigtigheden af at sikre computeren mod phishing og trojanere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere