Er det hul i hovedet eller en fornuftig forretning at pumpe en milliard kroner i fiberbredbånd i den nordjyske muld?
Jens Arne Hald, direktør i Bredbånd Nord, er overbevist om, at det sidste er det rigtige svar. På sigt.
At etablere fiberbredbånd i hele Han Herred og den sydlige del af Vendsyssel er nemlig ikke noget, man klarer over natten, forklarer han.
- Vi regner med at have givet alle bysamfund og erhvervskunder et tilbud om at blive koblet på i løbet af de næste tre til fem år. Men infrastrukturen vil først være fuldt etableret om en 8-11 år, siger Jens Arne Hald.
Investerer en milliard
Bredbånd Nord er et samarbejde mellem tre nordjyske elselskaber, Brønderslev og oplands elforsyning, Han Herreds elforsyning, og Elforsyningen Sydvendsyssel.
Selskabet blev stiftet 1. juli 2006.
Dengang lød meldingen, at man i de første tre år ville investere omkring 250 millioner i projektet, og at der på sigt ville blive satset over en milliard i at skabe en infrastruktur af fiberbredbånd til 80.000 husstande i området.
- I opererer jo ikke ligefrem i de områder, hvor der bor flest mennesker. Kan det overhovedet hænge sammen – selv hvis alle tilslutter sig?
- Ja, vi kan forsikre repræsentantskaberne bag elforsyningen, at der er en sund forretningscase bag det her. Hvis alle i forsyningsområdet kobler sig på, vil det blive strålende forretning, og kan vi nå en penetrering på omkring 30 procent, så har vi også gjort det godt, for så er det en ganske fornuftig forretning, siger Jens Arne Hald.
Han understreger, at der først vil være brugt en milliard kroner, når infrastrukturen er komplet etableret i de tre elforsyningers områder, og at det altså ligger en del år ude i fremtiden.
Endnu ingen kunder
Indtil videre kommer der dog til at gå et pænt stykke tid, inden kunderne begynder at give Bredbånd Nord valuta for investeringerne.
Faktisk er status – efter at Bredbånd Nord har eksisteret i et halvt år – at man endnu ingen reelle kunder har.
- Vi har ikke været så langt fremme i vores salgsarbejde endnu, at vi har kunnet tegne kontrakter, for folk forventer selvfølgelig at få en beskrivelse af, hvad de egentlig får for pengene, siger Jens Arne Hald.
Han forklarer, at man endnu ikke er færdige med at få fastsat pris og indhold, så man har noget konkret at gå til kunderne med.
Langtidsholdbar båndbredde
Da Bredbånd Nord blev etableret, lød meldingen, at det ville koste 2000-3000 kroner at blive tilsluttet.
Dertil kommer selvfølgelig den månedlige pris, man betaler for at få internet, tv og telefoni via fiberen, forklarer Jens Arne Hald.
Han afviser, at investeringerne vil forsvinde ned i den nordjyske muld, for der er tale om en fiber-infrastruktur, der vil kunne anvendes langt ind i fremtiden, mener han.
- Der er allerede en kæmpe interesse fra kundegrundlaget heroppe. Vi skal så gerne sikre den teknologiske innovationsevne, så de har en sikkerhed for, at der er båndbredde nok til, at de kan få opfyldt de ønsker, de måtte have – også efter i morgen, siger han.