Teknologiråd vil have skærpet it-sikkerheden

Teknologirådets rapport It-sikkerhed på tværs af grænser er færdig og offentliggøres i dag. Rapporten indeholder seks problemstillinger om international it-sikkerhed og tilhørende løsningsmodeller.

Arbejdsgruppen under Teknologirådet har haft til mål at udvikle og præsentere internationalt orienterede løsningsforslag på de grænseoverskridende it-sikkerhedsmæssige problemområder.

Arbejdsgruppen har udvalgt seks problemområder, som underkastes nærmere behandling i rapporten. Målsætningen er, at alle løsningsforslagene er praktisk realiserbare.

Det er endvidere arbejdsgruppens intention, at løsningerne skal bidrage til at forbedre dansk og international it-sikkerhed, som er en forudsætning for, at borgere og virksomheder kan høste de mange fordele den digitaliserede og globaliserede verden tilbyder.

De seks store sikkerhedsproblemer

De valgte problemstillinger og løsningsforslag ser således ud i rapporten.

1. Sårbarhed i software og hardware skal løses med forbedrede sikkerhedsopdateringsmodeller, så sårbarheder lukkes med det samme.

EU skal lovgive om, at alt udstyr sælges med den nyeste driver-version, så forbrugeren altid står bedst muligt uden at opdatere. Desuden skal der udarbejdes en liste over sikre produkter og oprettes en certificeringsordning.

2. Utilstrækkelig viden om it hos brugerne er en af de største kilder til sikkerhedsproblemer.

Vidensniveauet skal højnes ved at inddrage folkeskolen som uddannelsesfaktor på området, der skal oprettes et sikkerhedsråd samt lovgives på området.

3. For at forbrugerne kan skelne mellem sikre og usikre produkter, skal der oprettes en letforståelig mærkningsordning.

4. Manglende politiindsats og retsforfølgelse på tværs af grænser skal løses ved at oprette et nyt politispeciale, der kan tage hånd om it-kriminalitet.

Herudover foreslået en højnelse af det generelle vidensniveau samt en videreudvikling af internationale samarbejder, som sikre en mere effektiv håndtering af grænseoverskridende it-kriminalitet.

5. For at sikre en sikker digital identifikation ønsker gruppens medlemmer, at man etablerer en langsigtet strategi om at udvikle den nuværende digitale signatur til et borgerpas i form af en digital identitet, der minimerer risikoen for, at den enkelte borger bliver offer for kriminelle handlinger i forbindelse med digital forvaltning, handel og kommunikation via nettet.

6. Arbejdsgruppen mener ikke, at der i tilstrækkelig stor grad tages hensyn til sikkerhed i udbudsrunder, og derfor skal der udarbejdes en lovgivning om, at it-sikkerhed skal være en nøgleparameter i alle offentlige udbud, hvor it indgår.

Læs mere om rapporten på Computerworld.dk senere onsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere