Dvd med interaktivitet

I modsætning til gammeldags videomedier kan dvd'er mere end bare at afspilles fra start til slut. Simpel interaktivitet kan tilføjes til dvd-skiverne, og det kan bruges både til hjemmebrug og til præsentationer med mere. Det er ikke særlig svært, og her gennemgår vi nogle simple eksempler.

Simpel multimedie

Dvd-formatet understøtter udover billede og lyd også en række andre ting såsom undertekster og simpel interaktivitet. Interaktiviteten, som består i at give brugeren mulighed for at hoppe rundt på tidslinien ved hjælp af et menusystem, gør dvd'en til et simpelt multimedieformat.

I modsætning til konventionel multimedie som Flash og Director, optager levende billeder meget mere af modtagerens opmærksomhed, og på den måde øger man altså sine chancer for at få brugeren til at hænge fast. Til gengæld er video forholdsvist dyrt at producere, men her er der jo i de sidste par år sket et gennembrud i forholdet mellem pris og kvalitet.

Interaktive dvd'er kan selvfølgelig benyttes til at gemme hjemmevideostumperne, så man kan springe rundt i forestillingen.

Præsentationer er et andet område, hvor interaktive dvd'er kan være et hit.

Ved at kombinere menuer med video og still-billeder, som dvd-standarden også giver mulighed for, kan man faktisk få en udmærket grad af interaktivitet ud af mediet.

Programmerne

Programmerne
Der findes en række dedikerede dvd-forfatterværktøjer, hvoraf kan nævnes MyDVD Plus fra Sonic, DVD MovieFactory og DVD Workshop fra Ulead og DVD Complete fra Dazzle. Til Macintosh fremstiller Apple programmet DVD Studio Pro. Hertil kommer, at mange videoredigeringsprogrammer, også i den billige ende, indeholder mulighed for at skabe interaktivitet.

I denne artikel har vi brugt Pinnacle Studio 8, som er et videoredigeringsprogram i den lette ende. Programmet er kendt for sin nemme brugerflade, og det gælder også dvd-mulighederne.

Kapitler og menuer
Principperne bag interaktiviteten på dvd er ganske simple. Via menuerne, som man kan designe som man har lyst til, kan man skabe links til et vilkårligt sted på tidslinien.

En menu kan udgøres af flere sider, og man kan derfor også linke til en efterfølgende side i samme menu. Desuden kan man linke til en senere menu. På den måde kan man altså dele afsnit op i underafsnit med videre.

I Pinnacle Studio 8 er en menu magen til almindelige titler. Ved at vælge Thumbnail i drop-down-menuen øverst til højre i titelværktøjet, indsætter programmet et still eller en filmstump fra det sted, som knappen peger på.

Menuværktøjet i Pinnacle Studio 8. Ved at positionere slideren på tidslinjen, indsættes det punkt, som knappen skal hoppe til.

Og så kan menuen testes. Knapperne under fremviseren emulerer knapperne på fjernbetjeningen.

Video CD

Menuerne er blot regioner på skærmen, som kan vælges med fjernbetjeningens pile-knapper eller tilsvarende. Man kan altså designe sine menuer, ligesom man har lyst til.

De fleste af programmerne kommer dog som regel med skabeloner, som nemt kan anvendes til at skabe menuerne med.

Derudover kan man benytte effekter, som man ikke kan skabe med et stykke grafik. Det er for eksempel muligheden for at benytte et frimærke af en videostump som knap.

Video CD
Hvis man ikke har mulighed for at brænde eller få trykt sin egen dvd, kan Video CD (VCD) være et alternativ. VCD benytter hårdhændet MPEG-1 kompression som kan sammenlignes med VHS-kvalitet. Men udover video understøtter version 2 af VCD-formatet interaktivitet, og nogle dvd-værktøjer kan også skrive til dette format.

Der er forskelle på, hvorledes brugerinteraktiviteten håndteres. I modsætning til dvd vælges de enkelte kapitler ved at indtaste nummeret på kapitlet på fjernbetjeningens numeriske tastatur. Derfor er det altså nødvendigt at skrive kapitlets nummer i menu-teksten.

Læs mere
Der er mere information om dvd-mediets muligheder på nettet, og forfatteren Jim Taylors særdeles omfattende dvd-faq er et godt sted at begynde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere