Artikel top billede

Joost: Et smugkig på fremtidens internet-tv

Janus Friis og Niklas Zennströms nye Joost byder på en smålækker grænseflade til tv-kigning via internettet i fornuftig kvalitet. Men er det nok til at vinde millioner af brugere? Læs Computerworlds vurdering af Joost.

Mange måneder undervejs og omgærdet af særdeles meget hemmelighedskræmmeri.

The Venice Project har længe spøgt på diverse blogs og afkroge af internettet som et muligt bud på fremtidens ip-baserede tv.

Men nu er det ikke længere forbeholdt få alfa-testere at afprøve produktet, som Skype og Kazaa-opfinderne Janus Friis og Niklas Zennström står bag.

Fra denne uge går programmet Joost, som er navnet på det omdøbte Venice Project nu i fuldskala-betatest på en måde, som er som kopieret fra Google lancerer sine produkter på.

Alle er betatestere

Nu kan enhver frit ansøge om at blive betatester.

Og Computerworld er med på bølgen og downloadede efter registrering det 10 megabyte store program, som giver adgang til et liv som internetbaseret sofakartoffel foran pc-monitoren.

Den sørger Joost for at transformere til en moderne tv-skærm, med en masse nye funktioner.

Selve installationen er hurtig overstået og efter indtastning af password går det over stok og sten med tv-kanalsurfing via Joost.

Der er tale om en temmelig veldesignet brugergrænseflade, som glimrer ved at være moderne, æstetisk og intuitiv at anvende.

Selve billedkvaliteten virker fin afprøvet via en hjemlig to Mb/s-adslforbindelse.

Og en nyere bærbar med integreret og beskedent grafikkort afleverer uden problemer videoer fra de i øjeblikket omkring tolv tv-kanaler uden ryk eller andre problemer.

Velfungerende programguide

Programguiden i Joost er velfungerende og ligner i første omgang mange af de elektroniske programguider, der er indbygget i moderne harddiskrecordere.

Men et par diskrete valgmuligheder afslører, at der er tale om et temmelig anderledes produkt.

”Most interactive” og ”Staff picks” er valgmuligheder, der dækker over en række interaktive og sociale funktioner, som er indbygget i Joost.

Fjernsynet bliver socialt

Og flere signaler om de nyskabende elementer får brugeren i fuldt omfang, når punktet ”My Venice Menu” bliver aktiveret.

Her er der adgang til at chatte, diskutere de enkelte tv-kanalers indhold, bedømme enkelte programmer og følge med i hele projektets udvikling.

En hurtig surftur gennem de enkelte kanaler afslører endnu ikke de helt store seeroplevelser.

Det er de kommercielle indholdsleverandørers udstillingsvindue: Lidt tegnefilm, noget MTV, flere musikvideoer, en tegnefilmskanal og lidt gods fra Warners arkiver er hovedindtrykket.

Her er det endnu alt for tidligt at vurdere, om indholdet vil kunne tiltrække brugere bredt.

På samme vis er den understøttede interaktivitet i form af chatfunktioner og uddeling af stjerner til programmaterialet endnu ikke anvendt tilstrækkeligt til, at det er muligt at konkludere, om de features vil slå an.

Samlet set tegner Joost til at være et veldesignet bud internetbaseret TV med et indhold, som på mange måder ser ud til at blive særdeles konventionelt.

Krydret med lidt af hvert

Det er så krydret med diverse tidstypiske muligheder for interaktivitet og community-buildingfunktioner, der kan være med til at tilføre værdi til de videoprogrammer der er tilgængelige.

Selve brugergrænsefladen er lækker på samme måde som de mest veldesignede harddiskrecordere.

Brugeren kan timeshifte materialet og spole frem og tilbage. Men det er ikke muligt at gemme en lokal kopi af en udsendelse, hvis man nu er offline og ønsker adspredelse.

Så tilbage er så spørgsmålet om Friis og Zennström med Joost kan gentage succeserne målt i udbredelse fra den kontroversielle fildelingstjenesten Kazaa og den milliardærskabende internettelefonitjeneste Skype.

En succes eller ej?

Svaret forekommer ikke soleklart. Det er tydeligt, at erfaringerne med den besværlige håndtering af ophavsbeskyttet materiale fra Kazaa nu viser sig i Joost.

Brugere kan ikke bidrage med video-indhold og alt materialet er clearet med store kommercielle indholdleverandører. Det er ikke muligt at kopiere det indhold til den lokale harddisk.

De forhold betyder, at Joost-skaberne ikke lægger sig i kølvandet af populære videodelingstjenester som youTube.

Samtidig er det kun begrænset hvor gode søgemulighederne efter indhold er på tværs af de tilbudte Joost-kanaler.

Det peger i retning af, at det kunne blive betydelig sværere at tiltrække brugere til det nye projekt i en grad, så den kritiske masse bliver skabt for, at de indbyggede interaktive muligheder i form af eksempelvis Channel chat og program ratings faktisk tilfører indholdet værdi.

Teknisk og konceptuelt forekommer Joost i sin betaudgave som meget overbevisende.

I praksis bliver det indholdet, der kommer til at afgøre om internet brugere i milliontal vil kaste sig over produktet.

Og indholdet afgøres i modsætning aktuelle konkurrerende adspredelsesprodukter som uTube ikke af brugerne.

Indholdet er styret af store traditionelle medieinteresser, som stadig er uhyre forsigtige med at åbne godteposerne på internettet.

Det kan blive den afgørende akilleshæl for Joost.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Københavns Professionshøjskole

Nytænkende og agil IT-projektleder

Mobilplan ApS

Content Creator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere