Leder: Grøn it skal på dagsordenen

Leder: De danske pc'er bruger enorme mængder strøm og er blandt de mest strømslugende apparater i hjemmet. Den overordnede målsætning må være mere grøn it uden flere afgifter.

Computerworld mener: Danskerne har et blindt øje , når det kommer til it og miljøbevidst energi.

Pc’en er et af de mest strømslugende apparater i dagens danske boliger.

Kun en store kummefryser kan konkurrere med pc’en om førstepladsen blandt beløbene på elregningen.

Men samtidig er strømforbruget noget, der kun har en marginal interesse, når danskerne beslutter sig for at købe en ny computer.

Mens 87 procent af danskerne studerer køleskabets strømforbrug, så er færre end hver anden computerkøber bevidst om energiforbruget på den nye pc.

Og mens de fleste danskere i dag køber elsparepærer, så bruger kun 15 procent en elspareskinne til computeren, selv om den tjener sig selv hjem på få måneder.

Det fremgår af Computerworlds analyse af danskernes it-forbrug.

Danskernes it-vaner belaster miljøet voldsomt. Hver enkelt pc bruger lige så meget strøm som tre køleskabe – og her ser vi bort fra printere, modemer og de bærbare computere.

En familie med tre pc’er har altså, hvad der svarer til ni køleskabe stående i huset – plus hvad der i forvejen måtte stå i køkkenet.

Hvis den danske computerpark kun bestod af energibesparende computere, ville vi spare strøm for omkring én milliard kroner eller det årlige elforbrug i 250.000 parcelhuse – det er en fjerdedel af alle parcelhuse i Danmark.

Det er ikke nødvendigvis et overraskende billede. Den personlige computer er år for år blevet kraftigere og bruger mere og mere strøm.

Forbrugerne ved det ikke

Mange forbrugere er ikke bevidste om den udvikling.

Samtidig skaber nye og større it-programmer løbende et behov for mere computerkraft – og så er det naturligt der, fokus ligger, når den nye maskine skal købes.

Grøn it skal på vores dagsorden for alvor.

Det er ikke holdbart, at den allestedsnærværende nye informationsteknologi udvikler sig til en miljøtrussel – især ikke, da der allerede findes glimrende energivenlige it-løsninger og mærkningsordninger.

Dele af it-branchen har været på forkant med udviklingen og indført et energimærke til it-udstyr, men ordningen virker dårligt.

Forbrugerne er kun sporadisk opmærksomme på mærkerne og bruger dem i ikke, når de køber ind til de hjemlige maskinparker – ligesom it-producenter og forhandlere ikke bruger ordningen konsekvent og tydeligt i markedsføringen, hvilket givetvis er med til at forklare forbrugernes ringe bevidsthed om mærkningen og it-energiforbruget.

De gode hensigter i branchen ser ud til at lide under manglende engagement blandt it-producenter og it-forhandlere.

Det kan hurtigt flytte beslutningerne om vilkårene for fremtidens grønne it fra erhvervet til politikerne.

Lovgiverne står allerede klar til at markere sig med en indsats på it-miljøets vegne.

Det er let at forestille sig først en offentligt reguleret it-miljømærkningsordning og dernæst en it-miljøafgift, som selvfølgelig – ligesom medielicensen på personlige computere – har den bivirkning, at den gør det dyrere at bruge it, hvilket hverken gavner it-branchen eller samfundet.

It-branchen kan endnu selv nå at påvirke udviklingen, før der går politisk pop i en it-brandbeskatning. Men det kræver et troværdigt udspil til, hvordan Danmark samlet set reducerer miljøbelastningen fra it:

• Etabler en selvstændig og brancheinitieret mærkningsordning, som gør indtryk på forbrugerne på samme måde som mærkningsordningen på hårde hvidevarer.

• Indfør obligatorisk oplysning af strømforbrug i it-annoncer for hele it- branchen.

• Støt aktivt op om Elsparefondens forsøg på at sænke danske virksomheders strømforbrug.

Et tidligt, ambitiøst dansk udspil fra itbranchen selv kunne måske også inspirere EU, som før eller siden givetvis vil udforme regler også på dette område.

Hvis itbranchen ikke selv formår at løfte initiativet, bør regeringen gribe ind.

Den overordnede målsætning må være mere grøn it uden flere afgifter.

Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere