ComputerViews: Hvad man end måtte mene om kapitalfondene, så gjorde de deres til, at 2006 blev et begivenhedsrigt år for den danske it-sektor.
Ikke så snart havde et konsortium af fonde fået gaflet omkring 90 procent af TDC til sig, før en anden fond gik i gang med at sætte Dangaard Telecom - verdens næststørste distributør af mobiltelefoner - til livs.
På bare to år er der i 2005-06 blevet handlet danske virksomheder for næsten 500 milliarder kroner – og her vejer blandt andet salget af TDC tungt.
Det skal selvfølgelig bemærkes, at ikke alle disse virksomhedssalg er sket ved fondenes mellemkomst.
I det forløbne år røg flere store teknologiselskaber således over disken til strategiske købere, herunder GN Resound (til Phonak) og Webpartner (til norske Ventelo).
Godt klima vil fortsætte
Meget tyder på at det fordelagtige klima for virksomhedsopkøb i almindelighed, og for kapitalfondene i særdeleshed, vil vare ved i årene fremover.
Renterne steg noget i 2006, men de er stadig lave i en historisk målestok.
Fondene har også fortsat betragtelige reserver hvormed de kan finansiere fremtidige opkøb, fordi flere og flere traditionelle investorer, såsom pensionskasser, smider penge i denne type investeringer.
Bebrejdelserne, der rettes mod kapitalfondene og alt deres væsen, er velkendte: At de prioriterer halv-hurtige gevinster over de langsigtede vækstudsigter for de opkøbte selskaber.
At de sparer frem for at investere, foretrækker cashflow frem for innovation. At afnoteringen af stadig flere selskaber risikerer at afføde en erhvervskultur, der er mere hemmelighedsfuld og mindre dynamisk end den, som trives på et børsmarked.
Alt sammen anker, der ikke nødvendigvis er uden hold i virkeligheden.
Drevet for dårligt
Men det er altså bare ikke hele historien. For hvis de børsnoterede selskaber – i og udenfor it-branchen – blev drevet bedre, ville der være mindre at komme efter for kapitalfondene, påpeger konsulenthuset McKinsey i en ny rapport.
De børsnoterede selskaber skal ”blive væsentligt bedre på governance-fronten, hvis de skal konkurrere med kapitalfondene,” skriver McKinsey ifølge Financial Times.
Hvis man kigger på kapitalfondenes seneste store overtagelser i den danske it- og telebranche, så kan man ligesom godt se, at der måske er noget om snakken.
En sammenligning mellem lønsomheden hos TDC og dets nordiske konkurrenter falder, for eksempel, ikke ud til det danske selskabs fordel.
Så der er formentlig rum til forbedring - og dermed til værditilvækst for fondene.
I Dangaard Telecoms tilfælde var det en kendt sag, at selskabets noget brogede ejerkreds kunne have svært ved at enes om de strategiske perspektiver.
Det problem er nu elimineret, og det burde give gevinst for selskabet, og dermed for fondene.
Set i det perspektiv er kapitalfondene stadig rovdyr, men det er ofte de svagere byttedyr det går ud over.
Indvirkningen på erhvervslivets økosystem kan derfor i det lange løb vise sig at være positiv.