ComputerViews: De involverede i årsskiftets længe planlagte sammenlægning af kommunale it-systemer kan med god samvittighed klappe sig selv på skulderen.
For alt tyder på, at den storstilede it-operation kommer til at forløbe uden større problemer.
Alligevel er der ingen grund til at udvikle decideret selvfedme blandt de involverede. En selvfedme, som ellers lå lurende tæt på, da KMD’s administrerende direktør Lars Monrad-Gylling kunne udtrykke sin stolthed med data-konverterings og sammenlægningsmanøvrene på en af de allerførste dage i det nye år.
Lavambitiøst projekt
For selvom it-konverteringen har været en storstilet operation til mere end 100 mio. kroner rokker det ikke ved den kendsgerning, at der er tale om et uhyre lavambitiøst projekt.
Succeskriteriet var, at de kommunale it-systemer efter kommunalreformens implementering blot skulle tøffe af sted på præcis samme måde og på de samme tekniske platforme, som ofte er op til flere årtier gamle.
Det er resultatet af en politisk blåstempling af et lavt teknisk ambitionsniveau.
Konsekvensen er, at en historisk chance for at anvende kommunalreformen som løftestang til at skabe tidssvarende og fleksible it-systemer nu er forpasset.
Nu bliver det for alvor besværligt
Dermed bliver det nu ekstra besværligt at sætte handling bag det brede ønske, der angiveligt eksisterer hos et politisk flertal om at geare anvendelsen af it i det offentlige til at benytte åbne standarder, der skal bane vej for en tiltrængt konkurrence på det marked.
I det lys er der ingen grund til nu at læne sig tilbage og puste ud efter de tilsyneladende vellykkede kommunale it-manøvrer.
For KMD har stadig langt hen ad vejen et de facto-monopol på at levere kommunale it-løsninger.
Og det går stadig trægt med at få åbnet de aldrende silo-baserede it-systemer for integration med konkurrerende løsninger.
Konkurrencen skærpes
I de nye kommuner og regioner har folkevalgte politikere og ledende embedsmænd selvfølgelig stadig muligheden for at tage alvorlig fat på arbejdet med nye it-strategier.
Men nu kommer det til at ske både i politiske og økonomisk konkurrence med en række andre presserende udfordringer.
Så det er fortsat et åbent spørgsmål, om et politisk flertal her i anden ombæring vil vælge at sætte handling bag deres kønne ord om reel konkurrence som drivkraften til nye og bedre borgerrettede it-systemer.
Argumentationen som de fleste politiske partier erklærer sig enige i ser ellers overbevisende ud: Offentlig it skal baseres på åbne og veldefinerede standarder. Leverandører som KMD skal levere veldokumenterede snitflader, som gør det lavpraktisk muligt at integrere med andre it-systemer.
Så har vi skabt den digitale dåseåbner, som kan gøre Danmark til reelt foregangsland for effektiv anvendelse af offentlige it-løsninger til gavn for hele samfundet.