Ændringen fra tv-licens til medielicens sker for at fremtidssikre licensfinansieringen af Danmarks Radio og de regionale TV 2-virksomheder. Begrundelsen for at omlægge reglerne er, at den teknologiske udvikling går stærkt i disse år.
Der kommer flere og flere apparater i handelen, som ikke er traditionelle tv-apparater, men som kan bruges til at se tv på, og som også bliver brugt til det formål.
Samtidig er forventningen, at antallet af husstande, der afskaffer det traditionelle fjernsynsapparat og i stedet vælger at se tv på eksempelvis computeren, vil stige stærkt.
30.000 nye licensbetalere
Ved at indføre medielicens sikres det, at alle, der har et apparat, som kan vise tv-signalerne, betaler licens og dermed bidrager til den kollektive finansiering af de danske public service-tilbud.
En medielicens dækker alle licenspligtige apparater i husstanden. Man skal således kun betale én medielicens pr. husstand uanset, hvor mange computere, fjernsyn, radioer eller mobiltelefoner, man har.
Der sker således ingen ændring for husstande, som i dag betaler farvelicens, men loven får betydning for brugere af håndholdte enheder, der ikke inkluderede en licensbetaling i anskaffelsesomkostningerne.
Kulturministeriet har tidligere over for Computerworld anslået, at medielicensen frem til 2010 vil give 30.000 nye licensbetalere.
Farvel til sort/hvid
Medielicensen vil omfatte alle apparater, der er i stand til at modtage billedprogrammer og -tjenester.
Ud over almindelige fjernsynsapparater vil medielicensen således også omfatte computere med tv-tuner og internetadgang, der gør modtagelse af levende billeder mulig. Indtil videre omfatter det en bredbåndsforbindelse på minimum 256 kbit/s.
Samtidig vil bærbare enheder blive omfattet af reglerne, forudsat at disse kan modtage billedprogrammer og –tjenester direkte via eksempelvis 3G eller internet.
Når de nye regler overtager, vil den tidligere sort/hvid-licens blive afskaffet. Den eneste mulighed for at slippe billigere i licens er derfor radiolicensen.
Den nye medielicens koster 1.075 kroner hvert halve år.