ComputerViews: Sonys tvangsinstallation af rootkits på pc'er, som musikkøbere anvendte til afspilning af lovligt indkøbte musikcd'er udløste et berettiget ramaskrig, da det blev opdaget oktober sidste år.
Og med den aktuelle amerikanske forlig med erstatninger på 33 milliooner kroner, som tvinger Sony til at kompensere brugerne, er der eksekveret et eksempel, som bør få andre emsige medieleverandører til at tøve med at gribe til hackerlignende metoder i forsøget på at håndhæve den digitale rettighedshåndtering.
Det var langt over stregen
For der er ingen tvivl om, at Sony gik langt over stregen i forsøget på at forhindre kopiering af lovligt indkøbte musikcd'er.
Den skjulte installation af hackerlignende software med indbyggede bagdøre på intetanende musiknyderes pc'er, er simpelthen en afsindig dårlig måde at forsøge at beskytte sine digitale rettigheder på.
Som minimum må det nemlig være fuldstændig transparent, hvilke DRM-beskyttelser en given musikcd eller andre multimedie-produkter har indbygget.
Også i det bredere perspektiv er det godt for forbrugernes rettigheder at den amerikanske domstol nu har trukket en linje i sandet.
For der er ingen tvivl om, at hvis det udelukkende var store mediegrossister som Sony der bestemte, ville alverdens produkter være pakket ind i beskyttelser, som kontrollerede hvornår, hvor og hvorlænge man kunne nyde et givent værk.
For os forbrugere af alskens digitale delikatesser er der nu blot at håbe på, at de europæiske retsmyndigheder nu også begynder at se på om balancen er rigtig mellem rettighedshavernes interesser og forbrugernes rettigheder.
Alt for længe har lobbyinteresser haft alt for stor indflydelse på en lovgivning, der truer med at være alt for begrænsende for forbrugerne.