Vildbjerg Skolen i Midtjylland er som den første skole i Danmark klar med digitale tavler i alle klasselokaler.
40 digitale tavler er hængt op, og formålet er at lette pædagogikken og fremme it-kompetencerne hos eleverne.
- Tavlerne fungerer både som tavler og computermedie. Du kan bruge dem til at se gårsdagens tv-avis i samfundsfag via nettet eller fremkalde geometriske figurer, som hurtigt kan ændres, når eleverne gennemfører sine beregninger med en pen, der fungerer ligesom kridt, forklarer lærer Keld Nielsen fra Vildbjerg Skolen.
Han forklarer, at man kan se enhver tavle som en ganske almindelig computer, der samtidigt er trykfølsom.
Mange fordele
Dermed kan læreren gemme alle informationerne på tavlen og enten sende dem til elevernes laptops eller lægge dem ud til download via skolens intranet.
- Ud over det praktiske, så er der også en stor pædagogisk gevinst ved tavlerne. Når eleverne for eksempel lærer navneord, så kan man skrive ”et hus” og flytte ”et” hen bag ved ”hus” i bestemt form. Ved gamle tavler skulle man viske ”et” ud og skrive det igen, hvilket forvirrede nogle af eleverne, forklarer Keld Nielsen.
Lærerne på kursus
Lærerne på Vildbjerg Skole har været på grundkursus i ganske få timer.
Derefter har tavlerne været tilgængelige i et stykke tid, så lærerne kan øve sig inden skoleledelsen beslutter sig for, hvilke former for kurser, som der er brug for.
- Vi skal have lært alle grundværktøjerne, og når vi er klar, så skal vi kunne det mere avancerede, forklarer Keld Nielsen.
Sund økonomi
Han vil ikke oplyse den eksakte pris af de 40 tavler, der er hængt op i alle klasseværelser og speciallokaler.
- Men vores inspektør har regnet ud, at det i alt har koster 200.000 kroner mere, end hvis vi skulle investere i 40 lokaler med landkort, tavler og så videre. Nu kan vi være sikre på, at vores landkort er opdateret hele tiden, griner Keld Nielsen.
Offentligt privat partnerskab
Forklaringen på de lave omkostninger skal ses i, at Vildbjerg Skole er et såkaldt OPP-projekt (Offentligt Privat Partnerskabs-projekt).
Det vil sige, at OPP-selskabet Vildbjerg Skole ejer bygningen, mens skolen via kommunen lejer sig ind.
- Vi skal som lejere ikke stå for vedligeholdelsen af bygningen, så vi kan fokusere 100 procent på pædagogikken, siger Keld Nielsen.